Η Google απέλυσε εργαζόμενο για σεξιστικά σχόλια
Η Google, που υπάγεται στην Alphabet, είπε πως δεν μπορεί να αναφερθεί σε υποθέσεις μεμονωμένων εργαζομένων.
H Google προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζομένου ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο «θύελλας» στη Σίλικον Βάλεϊ την περασμένη εβδομάδα, καθώς συνέταξε εσωτερικό memo στο οποίο υποστήριζε πως υπάρχουν βιολογικά αίτια πίσω από την ανισότητα των φύλων στη βιομηχανία τεχνολογίας.
Ο Τζέιμς Ντάμορ, ο μηχανικός που έγραψε το memo, επιβεβαίωσε την απόλυσή του, αποκαλύπτοντας σε email του στο Reuters τη Δευτέρα ότι είχε απολυθεί επειδή «διαιώνιζε στερεότυπα για τα φύλα». Επίσης, πρόσθεσε ότι διερευνούσε όλα τα πιθανά νομικά αντίμετρα, και ότι πριν την απόλυσή του είχε υποβάλει καταγγελία στο US National Labor Relations Board (NLRB), όπου κατηγορούσε τα ανώτερα κλιμάκια της Google πως προσπαθούσαν να τον κάνουν να σιωπήσει ντροπιάζοντάς τον. «Είναι παράνομο να προβαίνεις σε αντίποινα σε βάρος μιας καταγγελίας στο NLRB» έγραψε στο συγκεκριμένο email.
Από πλευράς της, η Google, που υπάγεται στην Alphabet, είπε πως δεν μπορεί να αναφερθεί σε υποθέσεις μεμονωμένων εργαζομένων. Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλός της, Σούνταρ Πιτσάι, δήλωσε στους εργαζομένους μέσω σημειώματος τη Δευτέρα το οποίο έφτασε στα χέρια του Reuters, πως τμήματα του συγκεκριμένου memo «παραβιάζουν τον κώδικα συμπεριφοράς μας και περνούν τα όρια προωθώντας επιβλαβή στερεότυπα για τα φύλα στον χώρο εργασίας μας».
Το θέμα της αντιμετώπισης των γυναικών στη βιομηχανία τεχνολογίας αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και πολύ καιρό, ειδικά μετά τους ισχυρισμούς περί κουλτούρας σεξουαλικής παρενόχλησης στην Uber Technologies και αλλού. Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας, περιλαμβανομένης της Google, έχουν δεσμευτεί δημόσια να βελτιώσουν τις αναλογίες ανδρών- γυναικών στο προσωπικό τους, αν και τα ποσοστά γυναικών σε θέσεις μηχανικών και managers παραμένουν χαμηλά σε πολλές εταιρείες. Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας διερευνά φημολογίες πως η Google παρανόμως δίνει χαμηλότερους μισθούς σε γυναίκες εργαζόμενες- κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται.