Τα... βρώμικα μυστικά του πάγου στα εστιατόρια
Τι προβλέπεται και τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους εστίασης βλέπουν πολλά. Ποτήρια που πλένονται πρόχειρα, μαχαιροπίρουνα που καθαρίζονται γρήγορα με ξύδι, παγάκια που είναι επικίνδυνα για τους πελάτες.
Το «Bussiness Insider» ρώτησε 30 μπαρτέντερ για τις συνθήκες που επικρατούν στα εστιατόρια και η απάντηση ήταν τρομακτική.
«Κανένα σχεδόν εστιατόριο ή μπαρ δεν καθαρίζει τις μηχανές πάγου όσο συχνά θα έπρεπε», είπε ένας από τους ερωτηθέντες ανώνυμα.
Όταν οι μηχανές δεν καθαρίζονται τακτικά, αυξάνεται ο κίνδυνος βρωμιάς, μούχλας και μικροβίων.
Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, ποτέ δεν εξετάζεται όλη επιχείρηση, και είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη αν θα τηρήσει τους νόμους.
Μερικά παραδείγματα θα σας δείξουν τι συμβαίνει. Σε έλεγχο στις ΗΠΑ το 1/3 των επιχειρήσεων είχαν μικρόβια στα παγάκια. Στη Κίνα τα παγάκια είχαν περισσότερα μικρόβια από το νερό της τουαλέτας.
Στη χώρα μία μηχανή στις 5 καθαρίζεται σύμφωνα με τους κανόνες. Η απάντηση των εργοδοτών είναι ότι γίνεται ετήσιος έλεγχος, ενώ οι κανονισμοί προβλέπουν εβδομαδιαίο καθαρισμό της μηχανής του πάγου.