Σπουδαία ανακάλυψη στη Τζια με αναφορές στον Ιπποκράτη
Για πρώτη φορά γίνεται ανακάλυψη σκουληκιών στα οποία έκανε αναφορές ο Ιπποκράτης πριν 2.500 χρόνια.
Στην ανακάλυψη αυγών παρασιτικών σκουληκιών μέσα σε αρχαία κόπρανα προχώρησαν Βρετανοί και Έλληνες επιστήμονες στην Τζια. Συγκεκριμένα, στις περιοχές Αγία Ειρήνη και Κεφάλα βρέθηκαν κόπρανα χιλιάδων ετών, τα οποία περιέχουν παράσιτα, όμοια με αυτά που ανέφερε ο Ιπποκράτης πριν 2.500 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται ενδείξεις σε νησί του Αιγαίου γι' αυτά τα παράσιτα που αναφέρονταν στα αρχαιοελληνικά ιατρικά κείμενα, με τους επικεφαλείς ερευνητές Πιρς Μίτσελ και Εβιλένα Αναστασίου να κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αρχαιολογικής επιστήμης «Journal of Archaeological Science».
Τα κόπρανα βρέθηκαν σε τάφους της νεολιθικής εποχής (4η χιλιετία π.Χ.), της εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.) και της ρωμαϊκής περιόδου (146 π.Χ. - 330 μ.Χ.). Σε 25 σκελετούς που μελετήθηκαν βρέθηκε ότι υπήρχαν αυγά από δύο είδη εντερικών παρασιτικών σκωλήκων (έλμινθες): την ασκαρίδα (Ascaris lumbricoides), μήκους έως 30 εκατοστών και την τριχουρίδα (Trichuris trichiura), μήκους τριών έως πέντε εκατοστών. Το πρώτο παράσιτο βρέθηκε σε δείγματα από την εποχή του Χαλκού και μετά, ενώ το δεύτερο από τη νεολιθική εποχή και μετά.
Οι λοιμώξεις από τέτοια παράσιτα προκαλούσαν συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροια, πυρετό, ρίγη, καούρα, πρήξιμο στο στομάχι κ.ά.