Ποια αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Ο κίνδυνος εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση.
Η συχνή κατανάλωση σε σαλάμια, λουκάνικα και μπέικον, καθώς και επεξεργασμένων κρεάτων από γυναίκες, μεγαλώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Αυτό αναφέρει νέα έρευνα από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, όπου η επικεφαλής της έρευνας Τζιλ Πελ τόνισε πως αυτές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκίνο είναι οι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση. Αντίθετα, για τις νεότερες γυναίκες δεν φαίνεται να υπάρχει εξίσου αυξημένος κίνδυνος.
Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, αναλύθηκαν στοιχεία για 262.200 γυναίκες από 40 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 4.819 εκδήλωσαν καρκίνο σε διάστημα επτά ετών.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσες κατανάλωναν ακόμη και μικρές μερίδες επεξεργασμένου κρέατος και μάλιστα όχι καθημερινά, είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρήθηκε στις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα από εννέα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δύο λουκάνικα ή τρεις μερίδες μπέικον την εβδομάδα.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα, μαζί με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον άσβεστο, στις καρκινογόνες ουσίες, κυρίως λόγω της σαφούς σχέσης τους με τον καρκίνο του εντέρου.