Παγκόσμιος συναγερμός για κενά ασφαλείας σε όλους τους υπολογιστές και τα κινητά του κόσμου
Δύο κενά ασφαλείας βρήκαν ερευνητές, από τα οποία οι χάκερ μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε πληροφορία θέλουν, αν τα ανακαλύψουν.
Τον πανικό έχει σκορπίσει η είδηση πως εντοπίστηκαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας σε όλους τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι ερευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας (Meltdown και Spectre), τα οποία αφορούν τους επεξεργαστές των γνωστών εταιριών Intel, AMD και ARD, τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις συσκευές του κόσμου.
Οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μνήμη των συσκευών, καθώς και σε ευαίσθητα δεδομένα όπως κωδικούς, με το πρόβλημα να έχει γίνει ήδη γνωστό στην Google από το καλοκαίρι του 2017.
Πριν λίγο καιρό άρχισαν οι διαρροές για την υπόθεση από ανώνυμους προγραμματιστές και η Google παραδέχτηκε το γεγονός.
Σύμφωνα με το Reuters, οι εταιρείες ισχυρίσθηκαν ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με λάθος σχεδιασμού στο υλικό τους (hardware) και ότι αντιμετωπίζεται εφόσον οι χρήστες εγκαταστήσουν νέες αναβαθμίσεις ασφαλείας στο λογισμικό των συσκευών τους.
Δήλωσαν επίσης ότι εργάζονται εσπευσμένα για να διορθώσουν τα κενά που υπάρχουν στην ασφάλεια, με κάποιες αναβαθμίσεις λογισμικού να είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες μέρες.
Η Intel μόνο τροφοδοτεί με επεξεργαστές το 80% περίπου των προσωπικών επιτραπέζιων υπολογιστών διεθνώς και το 90% των φορητών Η/Υ.
Το κενό ασφαλείας με την ονομασία Meltdown αφορά την Intel, ενώ το Spectre αφορά τα τσιπ και των τριών εταιρειών. Προς το παρόν οι μόνες συσκευές που διαφεύγουν τον κίνδυνο είναι οι συσκευές Android, καθώς η τελευταία ενημέρωση ασφαλείας προστατεύει τους ιδιοκτήτες της, ενώ και το Gmail είναι ασφαλές.
Ο ερευνητής του αυστριακού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκρατς Ντάνιελ Γκρους ήταν ένας από αυτούς που ανακάλυψαν το Meltdown, μαζί με τον αναλυτή Γιαν Χορν της Google.
«Πρόκειται πιθανώς για το χειρότερο πρόβλημα σε κεντρική μονάδα επεξεργασίας που έχει ποτέ βρεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.