Πώς το τζόγκινγκ μπορεί να προδώσει στρατιώτες και κατάσκοπους
Το σύστημα fitness tracking αποκαλύπτει τις κινήσεις τους.
Πολλοί από τον κόσμο που γυμνάζεται έχουν εφαρμογές στο κινητό τους όπου λειτουργεί σύστημα GPS και σύστημα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, το οποίο δείχνει τις κινήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό το πρόγραμμα όμως είναι επικίνδυνο αν είσαι στρατιωτικός ή κατάσκοπος…
Όπως αποκαλύφθηκε, το απλό τζόκινγκ ενός στρατιώτη σε κατασκοπευτική δραστηριότητα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε βάρος της ίδιας της χώρας του, καθώς μπορεί να προδώσει την τοποθεσία που βρίσκεται καθώς και το περίγραμμα μιας στρατιωτικής βάσης ή κάποιας άλλης μυστικής κατασκοπευτικής τοποθεσίας.
Το στρατιωτικό προσωπικό από όλο τον κόσμο «ανεβάζει» αυτόματα στο διαδίκτυο τις διαδρομές που κάνει καθώς τρέχουν φορώντας τις συσκευές fitness tracking.
Η εταιρεία Strava, η οποία μέσω ειδικής εφαρμογής συγκεντρώνει αυτά τα online δεδομένα, ώστε οι χρήστες να τα μοιράζονται μεταξύ τους, δημοσίευσε «θερμικούς χάρτες» που αποκαλύπτουν τα μονοπάτια των χρηστών-δρομέων.
Και ξαφνικά έγινε αντιληπτό ότι αυτό που φαίνεται αθώο στην πραγματικότητα φέρνει στο φως τις αμερικανικές -και όχι μόνο- στρατιωτικές βάσεις σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και άλλες χώρες (γαλλικές στο Νίγηρα, βρετανικές στα Φόκλαντς κ.ά.), καθώς οι ασκούμενοι στρατιώτες κινούνται μέσα και γύρω από τις βάσεις τους.
Ήδη ο στρατός των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian», εξετάζει τους χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να δει πόση ζημιά κάνουν, όσον αφορά την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από περίπου ένα δισεκατομμύριο ανώνυμες ξεχωριστές καταγραφές από ανθρώπους που είχαν συνολικά διανύσει αποστάσεις 27 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων τρέχοντας, κάνοντας ποδήλατο ή κολυμπώντας.
Η εφαρμογή της Strava είναι πολύ πιο δημοφιλής στη Δύση και το όλο θέμα «έσκασε» όταν ένας αναλυτής πανεπιστημίου στην Αυστραλία, ο Νέιθαν Ρούζερ, ο οποίος μελετούσε ένα ιστολόγιο χαρτογραφίας, συνειδητοποίησε ότι οι χάρτες της Strava αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα θα έπρεπε.
Η Strava, που βρέθηκε στο μέσο του «κυκλώνα», αμύνθηκε λέγοντας ότι προτού δημοσιεύσει τους χάρτες της είχε αποκλείσει τις δραστηριότητες τις οποίες οι χρήστες είχαν χαρακτηρίσει ιδιωτικές.
Οι χάρτες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα μεγάλοι αριθμοί στρατιωτών και άλλου προσωπικού είχαν αφήσει να είναι δημόσιες οι καταγραφές των fitness trackers τους.