Οι άνθρωποι που τρώνε με αργό ρυθμό, που δεν τρώνε μέσα στο προηγούμενο δίωρο πριν πέσουν για ύπνο και όσοι κόβουν το επιδόρπιο μετά το φαγητό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσουν το βάρος τους.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Όσοι άνθρωποι κάνουν κάποιο από τα παραπάνω -ακόμη καλύτερα και τα τρία- έχουν σε μικρότερο ποσοστό παχυσαρκία, ελέγχουν καλύτερα τον δείκτη μάζας του σώματός τους και διαθέτουν μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χαρουχίσα Φουκούντα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 60.000 άτομα που έκαναν τακτικά τσεκ-απ. Από τους ανθρώπους αυτούς, οι 33.455 έτρωγαν με κανονικό ρυθμό, οι 22.070 καταβρόχθιζαν το φαγητό στα γρήγορα και οι 4.192 έτρωγαν αργά.

Διαπιστώθηκε ότι αυτή η τελευταία ομάδα ήσαν πιο υγιείς από τις άλλες δύο ομάδες. Σε σχέση με όσους έτρωγαν με... ρυθμό πολυβόλου, όσοι έτρωγαν με κανονικό ρυθμό είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι, ενώ όσοι έτρωγαν αργά είχαν 42% μικρότερη πιθανότητα.

Όσοι έτρωγαν επιδόρπιο μετά το φαγητό, ιδίως το βραδινό, καθώς και όσοι δεν έτρωγαν τίποτε το προηγούμενο δίωρο πριν τον ύπνο, είχαν επίσης μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας.

Δεν ίσχυε το ίδιο για εκείνους που παρέλειπαν το πρωινό (προηγούμενες μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, επειδή μεταθέτει την κατανάλωση φαγητού χρονικά προς το τέλος της μέρας).

Όσοι τρώνε στα γρήγορα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να νιώσουν χορτασμένοι, ενώ αυτό συμβαίνει πιο νωρίς σε όσους τρώνε αργά, βοηθώντας έτσι να περιορίσουν την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ