Η τακτική κατανάλωση καυτού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, ιδιαίτερα σε όσους καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνει περαιτέρω εφόσον το άτομο καταναλώνει τακτικά και καυτό τσάι, πέρα από το να καπνίζει και να πίνει.
Ερευνώντας στοιχεία 456.000 ατόμων, οι επιστήμονες ανέφεραν πως οι 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου κατά τη διάρκεια της έρευνας. Μάλιστα όσοι από αυτούς κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κάπνιζαν είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.