Σε τι μας βοηθάει η μείωση του αλατιού
Άλλο ένα βήμα για τη διατήρηση της υγείας μας.
Οτιδήποτε καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες έχει κακές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την ποσότητα του νατρίου στο σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Παρά το γεγονός ότι το αλάτι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων όπως η ασθένεια ή δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συνδέεται επίσης με καταστάσεις όπως η δίψα, η αναιμία, η ψευδής πείνα και μερικές σοβαρές ασθένειες όπως αυτές παρακάτω.
Τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι τα εξής:
1. Υπέρταση: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί υπέρταση, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και οι επιδράσεις του αλατιού διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι γενικές παρενέργειες του αλατιού έχουν εξακριβωθεί από έρευνες σε 52 διαφορετικά εργαστήρια.
2. Καρδιαγγειακές παθήσεις: Σε έρευνα που διεξήχθη το 2007 έγινε γνωστό ότι άτομα με φυσιολογική προς υψηλή πίεση, τα οποία ελάττωσαν την κατανάλωση αλατιού, μείωσαν κατά 25% τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Επίσης είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση.
3. Εγκεφαλικά επεισόδια: Όσο λιγότερο αλάτι καταναλώνουμε τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να αντιμετωπίσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνες απέδειξαν μάλιστα ότι μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση κατά ένα γραμμάριο, οι πιθανότητες μειώνονται κατά ένα έκτο, κατά δύο γραμμάρια, μειώνονται κατά ένα τρίτο και κατά τρία γραμμάρια, μειώνονται κατά το ήμισυ.
4. Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας ή καρδιακή διεύρυνση: Αρκετά άτομα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης, ακόμη και εάν καταναλώνουν πολύ αλάτι. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν υπερτροφία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που μπορεί να προκαλέσει άλλα καρδιακά προβλήματα.
5. Κατακράτηση υγρών: Η ποσότητα νατρίου στον οργανισμό μας καθορίζει το επίπεδο υγρών στο σώμα μας. Εάν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, τα νεφρά δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις περιττές ποσότητες από το σώμα μας και έτσι προκαλείται κατακράτηση υγρών, μερικά από τα οποία συσσωρεύονται γύρω από την καρδιά. Οι γιατροί συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού για τη θεραπεία οιδημάτων.
6. Πεπτικό σύστημα: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει τρεις συνέπειες στο πεπτικό σύστημα: α) μπορεί να προκαλέσει γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη, β) η μείωση της πεψίνης (πεπτικού ενζύμου), λόγω της πρόσληψης αλατιού, αυξάνει τα επίπεδα οξύτητας και προκαλεί πεπτικές διαταραχές και γ) έρευνες στην Ιαπωνία έχουν συνδέσει τον καρκίνο του στομάχου και τον γαστρικό καρκίνο με την υψηλή κατανάλωση αλατιού.
7. Μαλλιά: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η αλωπεκίαση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.
8. Αύξηση έκκρισης χολής: Όταν καταναλώνουμε αλμυρά φαγητά, η έκκριση χολής αυξάνει, κάνοντας το αίμα πιο πηκτό και μειώνοντας τη ζωντάνια μας. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει παθήσεις του δέρματος, όπως έντονη ξηροδερμία στο πρόσωπο και τα χείλη.
9. Οστεοπόρωση: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση, με τις γνωστές συνέπειες. Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο λιγότερα μεταλλικά στοιχεία απορροφούνται από τον οργανισμό μας.
10. Θάνατος: Μεγάλη ποσότητα αλατιού, σε μικρή περίοδο -περίπου ένα γραμμάριο για κάθε κιλό του σώματος μας- μπορεί να αποδειχτεί μοιραία. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί όταν το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμετικό ή όταν έχει μπερδέψει κάποιος το αλάτι με ζάχαρη.