Χιλή: Εφαρμογή επιτρέπει την επικοινωνία ενόψει φυσικών καταστροφών
Η Χιλιανή μηχανικός Μπαρμπαρίτα Λάρα εμπνεύστηκε την εφαρμογή αυτή έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 8,8 βαθμών που έπληξε τη Χιλή το 2010
Η Χιλιανή μηχανικός Μπαρμπαρίτα Λάρα δημιούργησε μια εφαρμογή, η οποία θα βοηθάει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να στέλνουν μηνύματα στη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής ακόμη και αν δεν υπάρχει σήμα στη συσκευή τους ή πρόσβαση στο Ίντερνετ.
To Emergency Information System βασίζεται στις υπάρχουσες υποδομές ραδιοηλεκτρικού σήματος για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων σε υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα και την μετάδοσή τους στα κινητά τηλέφωνα.
Η εφαρμογή έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του γνωστού πανεπιστημίου των ΗΠΑ, του MIT, το οποίο χαρακτήρισε την Λάρα μια από τις πιο σημαντικές εφευρέτες κάτω των 35 ετών στη Λατινική Αμερική. Η Λάρα άλλωστε είναι και η πρώτη Χιλιανή που εντάσσεται σε αυτή τη λίστα.
Η 32χρονη Λάρα σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία και εμπνεύστηκε την εφαρμογή αυτή έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 8,8 βαθμών που έπληξε τη Χιλή το 2010.
Μετά τον σεισμό, από τον οποίο σκοτώθηκαν 525 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες.
«Στη Χιλή σημειώνονται πολλές φυσικές καταστροφές. Ζω σε μια περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει απειλές από φωτιές, τσουνάμι, σεισμούς και ηφαίστεια», δήλωσε η Λάρα στο Xinhua.
Όταν καταρρέουν όλες οι μορφές επικοινωνίας, εξηγεί, «μένουμε απομονωμένοι και χωρίς τρόπους επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και αυτό δεν είναι σωστό γιατί το να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί και να λαμβάνει πληροφορίες είναι ένα δικαίωμα που έχει ο καθένας».
Με την εφαρμογή S!E, τα κινητά τηλέφωνα δέχονται τα ηχητικά μηνύματα που μπορεί ο χρήστης να ακούσει μέσω του μικροφώνου της συσκευής. Τα μηνύματα μπορούν επίσης να σταλούν εν νέου ασύρματα, δημιουργώντας ένα δίκτυο με άλλους χρήστες.
Η Λάρα, η οποία έχει ιδρύσει μια επιχείρηση, την Emercom, δήλωσε ότι η εφαρμογή είναι μια απλή και οικονομική λύση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες.
πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ