Αρνητικές πλευρές
Η τακτική κατανάλωση οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβολήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, συνοδά συναισθηματικά προβλήματα και αργότερα χρόνιες νόσους. Ένα γεύμα θα μπορούσε να προσθέσει 160 έως 310 επιπλέον kilocalories στην καθημερινή πρόσληψη σε εφήβους και παιδιά αντίστοιχα.

Η έλλειψη βιταμινών, όπως A και C, και μετάλλων όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νόσων όπως η οστεοπόρωση.

Το θέμα περιπλέκεται από την παρουσία δυνητικά επικίνδυνων χρωστικών ουσιών και ανθυγιεινών τρανς λιπαρών σε πολλά προϊόντα γρήγορου φαγητού και θεμάτων με την ασφάλεια στην προετοιμασία της τροφής.

Aτοπικές νόσοι
Το Fast food περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες ατοπικών νόσων, όπως άσθμα, έκζεμα ή ρινίτιδα.

Η κατανάλωσή του για 4-6 φορές την εβδομάδα οδηγεί σε χαμηλότερες ικανότητές στα μαθηματικά και στο διάβασμα σε σύγκριση με παιδιά που δεν τρώνε τόσο πολύ.

Μεγάλη δόση θερμίδων, λιπαρών, σακχάρων και άλλων υδατανθράκων σε επανειλημμένα γεύματα αλλάζει τις διατροφικές επιθυμίες του παιδιού και είνια λιγότερο πιθανό να επιλέγει φυτικές ίνες, φρούτα, γάλα και λαχανικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Εθισμός
Η κατανάλωση πολλών τροφών fast food στην παιδική ηλικία καθιστά δύσκολο το να τρώει το παιδί υγιεινά αργότερα, ακόμα και αν σχετικά ιατρικά προβλήματα είναι ήδη εμφανή, επειδή διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία σταθεροποιούνται στην ενήλικο ζωή. Η εθιστική γεύση του fast food καθιστά αρκετά απίθανο ο ουρανίσκος μελλοντικά να βρίσκει γευστικές τις λιγότερο συνθέτες και λιγότερο πικάντικες γεύσεις της κανονικής τροφής.

Φτωχή επίδοση
Το Fast food μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, επειδή υψηλά επίπεδα ζάχαρης που ακολουθούνται από μεγάλη ανάγκη για αυτήν και η φτωχή συγκέντρωση καθιστούν δύσκολη την ολοκλήρωση καθηκόντων όταν χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Διακυμάνσεις ζάχαρης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις διάθεσης και έλλειψη εγρήγορσης περιορίζοντας τη συμμετοχή στην τάξη.

Λιγότερη ενέργεια
Το Fast food μπορεί να καταστείλει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες επειδή δεν παρέχει αρκετές ουσίες για άσκηση.

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας κρατά τα παιδιά μακριά από τους φίλους τους αλλά εμποδίζει και τη σωματική και ψυχική υγεία.

Κατάθλιψη
Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και ενδεχομένως κατάθλιψη. Ορισμένα παιδιά που καταναλώνουν junk food έχουν κίνδυνο για κατάθλιψη, ακόμα και χωρίς παχυσαρκία. Η κατάθλιψη με τη σειρά της επηρεάζει παραμέτρους ανάπτυξης, ακαδημαϊκή επίδοση και κοινωνικές σχέσεις, καθώς και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Διαταραχές ύπνου
Τα ροφήματα τύπου κόλα, συχνά περιέχουν καφεΐνη που μπορεί να δυσκολέψει την ώρα του ύπνου αναβάλλοντας το φυσιολογικό κύκλο ύπνου- έγερσης.

Υπερκινητικότητα
Τα αναγκαία λιπαρά οξέα συνηθώς λείπουν στο γρήγορο φαγητό.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν μπορούν να παραχθούν στον οργανισμό αλλά είναι αναγκαία για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και επίσης απαιτούνται σε υψηλές συγκεντρώσεις εντός του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Η έλλειψη τέτοιων θρεπτικών ουσιών εκτιμάται ότι συνδέεται με αυξημένη αντικοινωνική συμπεριφορά και ενδεχομένως με υπερδραστηριότητα, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

πηγή:iatronet.gr