Έτσι, ένιωθε καλύτερα. Δεν είναι το καλύτερο προαγωνιστικό γεύμα, έτσι όμως ένιωθε καλύτερα. (διαιτολόγος Τρίπολη)

Πολλά αντίστοιχα παραδείγματα «κακοδιατροφής» υπάρχουν στο χώρο του αθλητισμού, όπως τα «προαγωνιστικά τσίζμπεργκερ» του Νοβίτσκι (γνωστός Γερμανός παίκτης του NBA).

ΤΟ ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ:

Υπάρχουν αρκετές επίσημες εκδοχές του πώς πρέπει να είναι ένα προαγωνιστικό γεύμα. Οι αθλητές, οι ασκούμενοι γενικά πριν από τον αγώνα ή τη δυνατή προπόνηση (διάρκειας πάνω από 75 λεπτά) καλό είναι:

1ον Να έχουν άδειο στομάχι την ώρα του αγώνα/προπόνησης, αυτό σημαίνει ότι ένα προαγωνιστικό γεύμα οφείλει να λαμβάνεται 3-4 ώρες πριν την άσκηση, να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, ψωμί), να είναι χαμηλό σε λιπαρά και πρωτεΐνες ώστε να είναι ευκολόπεπτο.

2ον Να μην έχουν καμία γαστρεντερική δυσφορία- φούσκωμα, αλλά και να μην νιώθουν πείνα ή ζαλάδα λίγο μετά τη λήψη του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται τροφές που δημιουργούν αέρια, καούρα ή δημιουργούν αίσθημα «όγκου» (φασόλια, όσπρια, πικάντικα προϊόντα). Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι πολλοί απλοί υδατάνθρακες- όπως η κοινή ζάχαρη, καθώς καθυστερούν την γαστρική εκκένωση και αυξάνουν το υγρό περιεχόμενο στο στομάχι προκαλώντας δυσφορία-ναυτία – «κράμπες», ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια.

3ον Να τροφοδοτούν με κατάλληλα καύσιμα το αίμα και τους μυς. Τέτοια καύσιμα είναι κυρίως οι υδατάνθρακες, έτσι συνίσταται γεύμα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (μακαρόνια ολ αλέσεως, ρύζι, πατάτα).

4ον Να εξασφαλίζουν επάρκεια στα υγρά (φρούτα, λαχανικά, απλό νερό), ιδιαίτερα αν η άσκηση/ αγώνας διεξάγεται σε «θερμό» περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και τα διουρητικά. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης- δηλαδή κρέας-ψάρι-γαλακτοκομικά-αυγά- αυτό γιατί αυτά τα τρόφιμα σε μεγάλη ποσότητα αυξάνουν την έκκριση ούρων από τα νεφρά, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν περισσότερη ώρα στο γαστρεντερικό σωλήνα λόγω και του περιεχόμενου λίπους τους.

Ναι αλλά ο Τζόρνταν κι ο Νοβίτσκι πώς έτσι «κακοδιατρεφόμενοι» πριν τον αγώνα έκαναν τόσα πολλά μαγικά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Αυτό, πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, το οποίο πολλές φορές μπορεί να ξεπερνά τα «επίσημα δεδομένα» επιστημονικών οργανισμών, βρίσκει εξήγηση και από τη νευροβιολογία. Μια μεγάλη ιστορία στο εν λόγω ζήτημα έχει να κάνει με τις αρνητικές σκέψεις έναντι υγιεινών φαγητών, σκέψεις πιο επικίνδυνες για την απόδοση από το ίδιο το φαγητό. Πολλοί αθλητές, περφόρμερ αναγκάζονται να ..πρέπει να αποδίδουν βέλτιστα πολύ συχνά. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δίδεται η απαιτούμενη προσοχή στη συναισθηματική τους κατάσταση που ελέγχει την ίδια τη φυσιολογία. Η υπεραντίδραση σε μη επιθυμητές γεύσεις ενεργοποιεί τον άξονα ΥΥΕ (Υποθάλαμος Υπόφυση Επινεφρίδια), ένας άξονας που πυροδοτείται έναντι μιάς απειλής (πχ «δυσάρεστο φαγητό») και οδηγεί σε αρνητική απόδοση.

ΤΟ ΑΠΟΦΩΝΟ

Γι’ αυτό είναι μεγάλο ζήτημα να οδηγείται ένας άνθρωπος σε νεότερες ηλικίες, εκεί που είναι πιο εύπλαστες οι επιθυμίες, στην ενσυνείδητη αγάπη για υγιεινή διατροφή. Φανταστείτε τι θα έκανε ο Τζόρνταν αν συνειδητά έκανε βέλτιστη διατροφή πριν από τον αγώνα!

ΥΓ: σήμερα ο Τζόρνταν απολαμβάνει τις μπριζόλες του στην αλυσίδα εστιατορίων «Michael Jordan’s Steak House» που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.. όχι θα άφηνε..

Πηγή:www.dbertzeletos.gr