Πριν από 7 χρόνια περίπου μπήκαμε με τον τότε δάσκαλό μου, σε ένα αεροπλάνο για το Στρασβούργο, για την πρώτη επαφή με το νέο ρομποτικό σύστημα που μέσα σε απόλυτη εχεμύθεια εγκαινίαζε εκεί η κατασκευάστρια εταιρεία για χειρουργική μέσω μιας μικροτομής. Ο λόγος για το πρωτοποριακό σύστημα Da Vinci Single Site με το οποίο είχαμε την τύχη να είμαστε οι πρώτοι χειρουργοί που θα το χρησιμοποιούσαν παγκοσμίως, μιας και οι Αμερικανοί χειρουργοί περίμεναν πρώτα να το δοκιμάσουν οι ευρωπαίοι συνάδελφοι προκειμένου να πάρουν τις αντίστοιχες άδειες από το FDA. Τον Φεβρουάριο του 2011 πραγματοποιήσαμε τις πρώτες επεμβάσεις παγκοσμίως στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με όλα τα βλέμματα διεθνώς στραμμένα επάνω μας!

Οι πρώτες δύο περιπτώσεις αφορούσαν σε περιστατικά του δασκάλου μου, αλλά η τρίτη ασθενής ήταν δική μου και δεν μπορώ να ξεχάσω τον ενθουσιασμό τόσο της Ρομποτικής Ομάδας όσο και των ασθενών μας, που έβγαιναν από την επέμβαση χολοκυστεκτομής χωρίς εμφανή τομή και έπαιρναν εξιτήριο μετά από λίγες ώρες! Το κέρδος δεν ήταν μόνο αισθητικό. Η μία τομή μείωνε τις πιθανότητες μετεγχειρητικού πόνου, μόλυνσης, κήλης, ενώ στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής προσθέτονταν τα πλεονεκτήματα που ξέραμε ήδη για τη ρομποτική από το 2007: καλύτερη απεικόνιση, τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας, μεγαλύτερη σταθερότητα των εργαλείων και ευχέρεια κινήσεων. Μετά από πολλές δεκάδες επιτυχημένων περιστατικών συναντάμε σήμερα μια νέα σελίδα στην πορεία της Ρομποτικής Χειρουργικής, μιας και προχτές πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση με το καινούριο σύστημα Ρομποτικής Μιας Τομής, 4ης γενιάς, da Vinci SP.

Η επέμβαση έγινε στο Cleveland Clinic από τον διάσημο ουρολόγο Jihad Kaouk και αφορούσε σε ριζική προστατεκτομή για κακοήθεια προστάτη. Το νέο σύστημα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων με snake-robot effectors (μικροβραχίονες με ευλυγισία φιδιού) και εύκαμπτο ενδοσκόπιο που σίγουρα προσφέρει μια εντελώς νέα εικόνα στο εσωτερικο του σώματος. Η δυνατότητα των συστημάτων 4ης Γενιάς να εισέρχονται εξ ολοκλήρου από μικρές τομές, ανοίγει τον δρόμο για προσπέλαση του οργάνου-στόχου από ασυνήθιστες περιοχές (περινεϊκή οδός για αφαίρεση προστάτη και οπισθοπεριτοναϊκή οδός για επεμβάσεις νεφρού), όπως επίσης για επεμβάσεις μέσω φυσικών οπών, όπως διαστοματικά - διαγαστρικά ή διαπρωκτικά χωρίς καθόλου τομές (χειρουργική NOTES) που είχε αποδειχτεί ανέφικτη με τα συμβατικά ενδοσκοπικά εργαλεία του παρελθόντος. Αναμένονται πολλά νέα συστήματα στο κοντινό μέλλον που φιλοδοξούν να αλλάξουν ριζικά τη χειρουργική αίθουσα. Το ζήτημα πάντοτε είναι να βρεθούν ικανοί χειρουργοί που θα μπορούν να τα χειριστούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Άραγε προτιμούμε ένα παλιό αεροπλάνο με έναν έμπειρο πιλότο, ή ένα αεροπλάνο τελευταίας τεχνολογίας με έναν άπειρο πιλότο χωρίς καμία επίβλεψη; Κανένα απ’ τα δύο! Στην περίπτωση της χειρουργικής ο ασθενής πρέπει να απαιτήσει τεχνολογία αιχμής με τον πλέον έμπειρο ιατρό. Η Ρομποτική Χειρουργική απαιτεί μακροχρόνια εκπαίδευση σε όλες τις τεχνικές (ανοικτή, λαπαροσκοπική, προηγμένη λαπαροσκοπική, ανοικτή, επείγουσα ανοικτή, ανοικτή χειρουργική τραύματος κλπ). Συνεπώς ο ασθενής θα πρέπει να επιλέξει σωστά πρώτα τον ιατρό του και μετά την τεχνική και το είδος του ρομποτικού συστήματος.


Σ.Σ. Ο Δρ.Χειρίδης ασχολήθηκε πολύ νωρίς με τη Ρομποτική Χειρουργική από το 2007, όταν αυτή ξεκινούσε μόλις στην Ελλάδα. Το 2011, μαζί με την ομάδα Ρομποτικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πραγματοποίησαν την πρώτη επέμβαση Single Site (επέμβαση χωρίς εμφανείς τομές) παγκοσμίως, που μέχρι σήμερα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ομάδα αυτή. Η ομάδα του Δρ.Χειρίδη είναι αναγνωρισμένη διεθνώς για επεμβάσεις διαφραγματοκήλης-παλινδρόμησης, επεμβάσεις στομάχου – νοσογόνου παχυσαρκίας – σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, επεμβάσεις λεπτού και παχέος εντέρου και επεμβάσεις λύσης συμφύσεων – αντιμετώπισης χρόνιων πόνων μετά από παλαιά ανοικτή επέμβαση.