Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Διαβάστε ποια είναι η ποια είναι η σχέση ζάχαρης και άγχους:

Η ζάχαρη σε «ανεβοκατεβάζει»

Εάν η ιδέα σας να αντιμετωπίσετε το άγχος περιλαμβάνει ένα τσιζκέικ και ένα μπράουνι, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να γνωρίζετε ακριβώς τι είναι η έξαψη από ζάχαρη.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν έξαρση και μετά κουρασμένοι με ελάχιστη δυσφορία, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που πληρώνουν ένα μεγάλο τίμημα για να τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης - κάτι που μπορεί να αποβεί πολύ βλαβερό σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος.

Αλλά γιατί η ζάχαρη προκαλεί τέτοιο πρόβλημα;

Όταν τρώτε πολλή ζάχαρη, το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει στην απορρόφηση της περίσσειας γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι καλό, έτσι; Οχι απαραίτητα.

Γιατί: Η υπερκατανάλωση ζάχαρης κάνει το σώμα σας να εργάζεται σκληρά για να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα.

Αυτά τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε νευρικός και ευερέθιστος.

Αν έχετε άγχος ή κατάθλιψη, αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανώς αυτά που αντιμετωπίζετε ήδη σε καθημερινή βάση. Η ζάχαρη απλώς θα τα επιδεινώνει.

Αν δεν προκαλεί άγχος, σίγουρα το κάνει χειρότερο
Εάν έχετε θέμα με το άγχος, τότε ξέρετε πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η ζάχαρη.

Τα σκαμπανεβάσματα που προαναφέρθηκαν μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε ευερέθιστοι, ασταθείς και με ένταση – δηλαδή όλες αυτές πο παρενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος σας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σας να ανταποκρίνεται στο στρες, με αποτέλεσμα να νιώσετε άγχος και τελικά να μην καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την αιτία του στρες.

Έχουν υπάρξει μερικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ ζάχαρης και άγχους, αλλά και οι δύο έγιναν σε αρουραίους. Ενώ τα ευρήματα έδειξαν μια σαφή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και του άγχους, οι ερευνητές θα ήθελαν να δουν περισσότερες μελέτες που γίνονται στον άνθρωπο.

Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης

Είναι δύσκολο να αποφύγεις να φας ένα γλυκό, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα. Και όταν ασχολείσαι με την κατάθλιψη, μερικές φορές τα τρόφιμα μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια μορφή θεραπείας.

Αλλά αυτός ο φαύλος κύκλος της κατανάλωσης ζάχαρης για να μετριάσει τα συναισθήματά σας θα κάνει τα συμπτώματά σας της θλίψης, της κόπωσης και της απελπισίας χειρότερα.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί ανισορροπίες σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής ψυχικής υγείας σε μερικούς ανθρώπους.

Η διακοπή των γλυκών μοιάζει με κρίση πανικού

Όταν πρόκειται να σταματήσετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, πολλοί άνθρωποι προτείνουν να την κόψετε μαχαίρι. Αλλά εάν έχετε ιστορικό κρίσεων πανικού, ίσως δεν είναι καλή ιδέα.

Η διακοπή της ζάχαρης δεν είναι ευχάριστη.

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως άγχος, ευερεθιστότητα, σύγχυση και κόπωση. Αυτό οδήγησε τους ειδικούς να εξετάσουν αν τα συμπτώματα διακοπής από τη ζάχαρη μπορούν να μιμηθούν αυτά ορισμένων φαρμάκων.

Η ζάχαρη μπορεί να έχεις αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλό σας

Οι ερευνητές του UCLA διαπίστωσαν ότι μια διατροφή σταθερά υψηλή σε φρουκτόζη από ζαχαρούχα στοιχεία όπως η σόδα επιβραδύνει τον εγκέφαλό σας, γεγονός που μπορεί να παρεμποδίσει τη μνήμη και τη μάθηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γονίδια στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να καταστραφούν από τη φρουκτόζη.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη μάθηση και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νόσο του Alzheimer, διαβήτη και καρδιακή νόσο. Ωστόσο η μελέτη αυτή έγινε σε αρουραίος, αλλά αξίζει να μειώσετε γενικότερα την λήψη φρουκτόζης ή ζάχαρης.

πηγή:iatronet.gr