Tρόφιμα που μπορούν να μας προστατεύσουν από τις ιώσεις
Δείτε τι πρέπει να τρώτε
Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του φθινοπώρου, η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά και τα κρυολογήματα κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους.
Κατά πόσο, όμως, μπορεί η διατροφή να «θωρακίσει» τον οργανισμό μας και να μας προστατεύσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα των εποχιακών λοιμώξεων;
Το «κλειδί» θα λέγαμε ότι βρίσκεται στην επαρκή πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε αυτά, συγκαταλέγεται αρχικά η βιταμίνη C, που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Ειδικότερα, η βιταμίνη C συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενεργοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων κι ενισχύοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη, απαραίτητο στοιχείο του αμυντικού μας μηχανισμού, είναι η πρωτεΐνη, που παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση των αντισωμάτων.
Επιπλέον, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αποτελούν συστατικά που συνδέονται στενά με την άμυνα του οργανισμού, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική του ικανότητα και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τέλος, η «οικογένεια» των καροτενοειδών συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού διατηρώντας την υγεία και φυσιολογική λειτουργία του βλεννογόνου του δέρματος, της στοματικής κοιλότητας, του γαστρεντερικού σωλήνα και των πνευμόνων, ενώ ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι και τα προβιοτικά μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά.
Συνεπώς, η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και πηγών πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά, μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.