Τον οβελία σε ένα εύρος τιµής 10-12 ευρώ/κιλό θα δει σήµερα ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά. Ταυτόχρονα, θα ακούσει τα προβλήµατα των επαγγελµατιών που -όπως λένε- είναι αναγκασµένοι να περιορίσουν το δικό τους κέρδος, για να συγκρατήσουν την τιµή των αµνοεριφίων µαζί µε την πελατεία τους.

*Διαβάστε εδώ: "Τσιμπημένο" το Πάσχα των Ελλήνων - Πάνω από 12 ευρώ το αρνί, ακριβό το σοκολατένιο αυγό, χαμηλές τιμές για λαχανικά - 21 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο "καλάθι του νονού"

«Είµαστε αναγκασµένοι να κρατήσουµε την τιµή σε αυτό το επίπεδο, γιατί απευθυνόµαστε σε συγκεκριµένο καταναλωτικό κοινό. Είµαστε µια λαϊκή αγορά, οφείλουµε να είµαστε κάτω από τις τιµές των συνοικιακών κρεοπωλείων, αποτελούµε την εναλλακτική λύση», δηλώνει στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης.

Στα καταστήµατα σε ολόκληρη τη χώρα, πάντως, η τιµή του οβελία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούµενο. Σύµφωνα και µε το Ινστιτούτο Εµπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το αρνί πωλείται από 13,05 έως 16,90 €/ κιλό και το κατσίκι 13,48-18,70 €/κιλό.


Η "λυπητερή"

Η εκτίµηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόµων) κυµαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές µε πέρυσι από αντίστοιχα καταστήµατα θα αντιµετωπίσουν µεταβολή της τάξης του 16,3%-19,3% σε σύγκριση µε το 2023. Το εύρος των τιµών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστηµάτων. Για παράδειγµα, ο οβελίας πωλείται µε διαφορετικό αντίτιµο στη Βαρβάκειο Αγορά, στην Αγορά του Ρέντη, στο «καλάθι του Πάσχα» των σούπερ µάρκετ και τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Από την τιµοληψία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ προκύπτουν οι παρακάτω διαφορές ανά σηµείο πώλησης: Βαρβάκειος, αρνί 9,99-11,99 €/ κιλό, κατσίκι 11,99-13,99 €/κιλό - σούπερ µάρκετ, αρνί 8,90-10,99, κατσίκι 9,90-11,90 - συνοικιακά κρεοπωλεία, αρνί 13,05-16,90, κατσίκι 13,48-18,70.

Μεγάλη ζηµιά στον οικογενειακό εορταστικό προϋπολογισµό θα κάνουν κι άλλα προϊόντα, κυρίως το λάδι, τα φρούτα, τα λαχανικά. Από τη σύγκριση τιµών του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ προκύπτουν ανατιµήσεις που σπάνε κάθε ρεκόρ:

- Ελαιόλαδο, αύξηση 45,2% (από 6,77 €/lt το 2023 στα 9,83 €/lt το 2024).
- Μήλα, αύξηση 30,4% (από 1,12 €/kg το 2023 στο 1,46 €/kg το 2024).
- Ντοµάτες, αύξηση 30,3% (από 1,42 €/kg το 2023 στο 1,85 €/kg το 2024).
- Πορτοκάλια, αύξηση 27,8% (από 0,72 €/kg το 2023 στα 0,92 €/kg το 2024).
- Κρεµµύδια, αύξηση 22,7% (από 0,97 €/kg το 2023 στο 1,17 €/kg το 2024).
- Πατάτες, αύξηση 18,6% (από 0,97 €/ kg το 2023 στο 1,15 €/kg το 2024).

Ο καταναλωτής, δύο ηµέρες πριν από το στρώσιµο του πασχαλινού τραπεζιού, βρίσκεται σε συµπληγάδες. Από τη µία, οι διαφορές στις τιµές του οβελία από σηµείο πώλησης σε σηµείο πώλησης. Από την άλλη, ο πόλεµος που έχει ξεσπάσει στους επαγγελµατίες. Με την τιµή παραγωγού να αγγίζει τα 10 ευρώ, οι κρεοπώλες ισχυρίζονται ότι αγοράζουν στη χονδρική τα αµνοερίφια το λιγότερο προς 11 ευρώ το κιλό και «δείχνουν µε το δάχτυλο» τα σούπερ µάρκετ και τις υπαίθριες αγορές (Βαρβάκειο και Ρέντη) για τις χαµηλές τιµές, αφήνοντας υπονοούµενα για την ποιότητα των προϊόντων και για ελληνοποιήσεις κρεάτων.


Οδηγίες για τον καταναλωτή

Για τις αγορές του Πάσχα ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγίες για τον καταναλωτή:
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού», δηλαδή τιρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της εκάστοτε χώρας και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.), τα οποία εφαρμόζονται σε αυτή.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα «καστανό» και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή