Αλλάζει σήμερα, Παρασκευή 17/05, το σκηνικό του καιρού, λόγω της έλευσης του υποτροπικού αεροχείμαρρου, με τη ζέστη και την αφρικανική σκόνη να κυριαρχούν μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Αφρικανική σκόνη και ζέστη διαρκείας "πνίγουν" τη χώρα από σήμερα - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Η θερμοκρασία ξεκίνησε την άνοδό της από χθες, Πέμπτη 16/05, με το Σαββατοκύριακο να αναμένεται ιδιαίτερα θερμό και τον υδράργυρο σε κάποιες περιοχές, όπως η Κρήτη, να σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι μικρότερες από το προηγούμενο επεισόδιο, με την κατάσταση να είναι δύσκολη κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.


Θοδωρής Κολυδάς: Τα δύο πρόσωπα του "αναβλητικού" και ζεστού καιρού

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, δύο «πρόσωπα» αναμένεται να έχει ο καιρός από σήμερα, Παρασκευή 17/05, έως και την επόμενη εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά την ασυνήθιστη ζέστη για την εποχή σε ορισμένες περιοχές της χώρας και την αφρικανική σκόνη.

«Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

«✅Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη - (εξ' ου και το "αναβλητικό" του τίτλου ). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.
✅ Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35 .
✅ Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική . Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές "καύσωνα".
✅ Σχετικά με τη σκόνη οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).
✅ Κλείνουμε υπενθυμίζοντάς ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας».




Συστάσεις από ειδικούς

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, να φορέσουν τη μάσκα τους και να βγουν. Αν δεν υπάρχει λόγος για να βγουν έξω, να παραμείνουν στο σπίτι τους αυτές τις 2 – 3 μέρες, θα είναι πολύ καλύτερα. Σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους», επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ανέφερε: «Το επεισόδιο θα είναι αρκετά πιο υποτονικό από άλλες περιπτώσεις. Η καταπόνηση μπορεί να είναι αυξημένη διότι υπάρχει συνδυασμός σκόνης και θερμοκρασίας. (…) Αυτό το φαινόμενο έχει και μία υψομετρική κατανομή, καθότι οι συγκεντρώσεις ακολουθούν μια υψομετρική διαβάθμιση».

«Δεν είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν πρέπει να δίνουμε σημασία, αλλά δεν είναι και ένα φαινόμενο στο οποίο πρέπει να τρομάξουμε τον κόσμο. Θέλει λίγη προσοχή», πρόσθεσε.


«Συνηθισμένο επεισόδιο»

«Δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση συγκεντρώσεις που είχαμε στο προηγούμενο επεισόδιο. Θα είναι ένα συνηθισμένο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης για την εποχή», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Αυτό που το ξεχωρίζει από τα κανονικά, είναι η διάρκειά του. Μέχρι την επόμενη Τρίτη θα έχουμε σκόνη σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Θέλει λίγη προσοχή στους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα», συμπλήρωσε.

«Θερμοκρασιακά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά βορρά νότου. Από σήμερα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Και οι υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν διάρκεια, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Από Τρίτη και Τετάρτη που έχουμε λιγότερη νέφωση, η εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά που θα είναι στους 36 – 37 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Και η σκόνη και η ζέστη θα έχουν μεγάλη διάρκεια», κατέληξε.