Εχοντας εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, είναι λογικό να υπάρχει αυξηµένο ενδιαφέρον εντός και εκτός κοµµατικών γραφείων σε σχέση µε τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων.

Από τη φρέσκια σοδειά -και αναφέροµαι στα γκάλοπ των τελευταίων ηµερών- προκύπτει µια περαιτέρω συσπείρωση της Νέας ∆ημοκρατίας, η οποία συµβάλλει καθοριστικά στην ολοένα και αυξανόµενη δυναµική των απόλυτων ποσοστών του κυβερνώντος κόµµατος. Με βάση τα πιο πρόσφατα ευρήµατα, ο στόχος του 33% φαντάζει ως απολύτως εφικτός.

Μάλιστα, τόσο ο Αµερικανός σύµβουλος του πρωθυπουργού, Σταν Γκρίνµπεργκ, όσο και ο εν Ελλάδι, Θοδωρής Λιβάνιος, εκτιµούν ότι, όσο περνά ο χρόνος και υπό τη βασική προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει τυχαίο γεγονός, το πιθανότερο σενάριο είναι η Ν.∆. να αποσπάσει ένα ποσοστό που θα προσεγγίζει το 35%.

Καθοριστικό ρόλο ως προς τη διαµόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσµατος αναµένεται να διαδραµατίσει και η καµπάνια, στην οποία, όπως µαθαίνω, θα έχει κυρίαρχο ρόλο ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Ενδιαφέρει... Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει (όπως µαθαίνω) η έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος -ως γνωστόν- ερευνά την πολυσυζητηµένη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Συζήτηση Μητσοτάκη - Σαµαρά για την Προεδρία

Παρακολουθώντας το τελευταίο χρονικό διάστηµα τη στάση που κρατά ο Αντώνης Σαµαράς έναντι του Μητσοτάκη, άρχισα να κάνω ένα ρεπορτάζ, προσπαθώντας να εντοπίσω τους πραγµατικούς λόγους που οδήγησαν τον Μεσσήνιο πολιτικό σε αυτό το ιδιότυπο εσωκοµµατικό αντάρτικο.

Με βάση τα όσα λένε πρόσωπα που γνωρίζουν λεπτοµερώς τα όσα έχουν προηγηθεί των διαφοροποιήσεων, ο βασικός λόγος που ενόχλησε τον πρώην πρωθυπουργό είναι η απροθυµία του πρωθυπουργού να του δώσει µια δέσµευση σε σχέση µε την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Αν κατάλαβα καλά, ο Σαµαράς προσπάθησε να διερευνήσει αν ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί (όπως κυκλοφορούσε) κάτι τέτοιο στον Κώστα Καραµανλή. Παρά τις επίµονες προσπάθειες, ο πρωθυπουργός απέφευγε τεχνηέντως κάθε σχόλιο, θεωρώντας -και όχι αδίκως- ότι ήταν απολύτως άκαιρη µια τέτοια συζήτηση.

Με δεδοµένο ότι τον ερχόµενο Γενάρη έχουµε τη διαδικασία εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και µε ακόµα πιο δεδοµένο το σχετικό ενδιαφέρον του Σαµαρά, εκτιµώ ότι θα δούµε κάµποσα επεισόδια µε πρωταγωνιστές τους δύο άνδρες. Πάντως, αν µου ζητούσατε µια εκτίµηση, θα έσπευδα να σας πω ότι οι πιθανότητες να προταθεί από τον Μητσοτάκη ο Μεσσήνιος είναι περιορισµένες…

Μου λένε ότι η αστυνοµικίνα που είχε αποσπαστεί µε παρέµβαση Λαβράνου στην ΕΥΠ τροµάζει τους περισσότερους από εκείνους µε τους οποίους έχει συνεργαστεί…

Το σενάριο της υπουργοποίησης Βαρβιτσιώτη

Πριν από κάµποσο καιρό σάς είχα γράψει ότι ανάµεσα στα πολλά που φαίνεται να σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για µετά τις εκλογές είναι και το ενδεχόµενο της περαιτέρω αξιοποίησης του πολύπειρου επικοινωνιολόγου Θωµά Βαρβιτσιώτη, ο οποίος για όσους δεν τον γνωρίζουν συµµετέχει στον σκληρό πυρήνα της οµάδας που «τρέχει» την προεκλογική καµπάνια (και) των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει όσο λίγοι τις ικανότητες που διαθέτει ο Μister V+O και έχοντας ως δεδοµένο ότι διαχρονικά είχε µέσα του (ο Θωµάς) το µικρόβιο της πολιτικής, είναι πολύ πιθανόν να συζητήσει µαζί του την ανάληψη κυβερνητικού ρόλου.

Με δεδοµένο ότι έχει αποχωρήσει από την πολιτική ο Μιλτιάδης και προσφάτως έχει πουληθεί µεγάλο ποσοστό της V+O, είναι πολύ πιθανόν να δούµε έναν τρίτο Βαρβιτσιώτη να αναλαµβάνει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Από τη στιγµή που θα συµβεί κάτι τέτοιο, ως φυσικό επακόλουθο θα πρέπει να περιµένουµε και τη συµµετοχή του Θωµά στα ψηφοδέλτια της Ν.∆., µε επικρατέστερη εκλογική περιφέρεια για να πολιτευτεί τον Νότο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αξιοποίηση του έµπειρου επικοινωνιολόγου µόνο θετικό πρόσηµο µπορεί να έχει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αξίζει... Από µια σχετικώς καλή πηγή πληροφορήθηκα ότι εσχάτως υπάρχει «παγωµάρα» (και φαίνεται κυρίως στις εκποµπές) ανάµεσα στο αφεντικό του ΑΝΤ1, Θοδωρή Κυριακού, και το Μέγαρο Μαξίµου.

Καλημέρα

  • Καθοριστικός φαίνεται ότι υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστηµα ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην προσπάθεια να κινηθούν χαµηλά οι τόνοι τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης µετά την απόφαση Μητσοτάκη να εντάξει στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο τον Φρέντη Μπελέρη. Μάλιστα, αν κρίνω από τα αποτελέσµατα του πρώτου διαστήµατος, µάλλον η δουλειά που έκανε ο καθηγητής έπιασε και µε το παραπάνω τόπο.
  • Με την ευκαιρία, να σας πω ότι έπειτα από παρέµβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το επικρατέστερο σενάριο είναι να µαταιωθεί η προγραµµατισµένη για τις 11 Μαΐου προεκλογική συγκέντρωση του Εντι Ράµα στο Γαλάτσι. Με δεδοµένο άλλωστε ότι οι εκλογές στη γειτονική χώρα θα πραγµατοποιηθούν το ’25, υπάρχει χρόνος και για µία και για δύο τέτοιες εκδηλώσεις.
  • Γκρινιάζουν οι Αγιορείτες µοναχοί για το γεγονός ότι µε άνωθεν κυβερνητική εντολή «πάγωσαν» τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για τις µονές του Αγίου Ορους. Προφανώς, οι µοναχοί δεν έχουν ή δεν λένε να κατανοήσουν τη ζηµιά που έχει κάνει η συγκεκριµένη µοναστική κοινότητα στην εκτίναξη κοµµάτων που «εµπορεύονται» την πίστη και τα θρησκευτικά ιδεώδη.
  • Και επειδή το ’φερε η συζήτηση, να σας πω ότι η πιο στοχοποιηµένη µονή από την πλευρά τόσο του αµερικανικού παράγοντα όσο και της κεντρικής κυβέρνησης είναι αυτή του Βατοπαιδίου. Οπως επισηµαίνουν όσοι γνωρίζουν, ο ηγούµενος Εφραίµ βοηθάει σκληρά και σταθερά τη «Νίκη» του Νατσιού και αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι ο πρόεδρος Μητσοτάκης.
  • Κάτι µου λέει ότι µετά την έλευση του Αρη Σπηλιωτόπουλου στην Κουµουνδούρου είναι πολύ πιθανόν να δούµε και δυο-τρεις ακόµα ανθρώπους που ασχολούνται µε την επικοινωνία και «υπηρέτησαν» στον Καραµανλή να εντάσσονται στον µηχανισµό Κασσελάκη. Ανάµεσα σε αυτούς και έναν γνωστό δηµοσκόπο, φίλο του Αρούλη.
  • Τα 70ά γενέθλιά της µε κάµποσους φίλους της από όλη την Ελλάδα και, φυσικά, από την Κρήτη θα γιορτάσει τη ∆ευτέρα στο σπίτι της στα Χανιά η Ντόρα Μπακογιάννη. Εξ όσων αντιλαµβάνοµαι, έχει οργανωθεί ένα σχετικώς τρικούβερτο πάρτι. Βλέπετε, η Ψηλή, µε αφορµή την περιπέτεια της υγείας της, πέρασε δύσκολα και αντιλήφθηκε πόσο πολύτιµη είναι κάθε στιγµή στη ζωή µας. Οπότε είπε, και καλά κάνει, να το γιορτάσει µε τους δικούς της ανθρώπους…