Αν κάτι δεν µπόρεσε να καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας τα χρόνια που βρέθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να απαλλαγεί από τα διαχρονικά βαρίδια ενός κόµµατος που λειτουργούσε, εκτός από τις αναµνήσεις του, και µε πολλές εµµονές.

Ακόµα και όταν του δόθηκε η ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο, διατήρησε αναλλοίωτες όλες αυτές τις αγκυλώσεις, στοχεύοντας µε θεµιτά και αθέµιτα µέσα όποιον δεν υποκλινόταν στο µεγαλείο του ηγέτη.

Αυτά που ζήσαµε την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οµολογουµένως δεν έχουν ιστορικό προηγούµενο στα χρόνια της µεταπολιτευτικής Ελλάδας. Και επειδή στο τέλος αυτός που κρίνει τις επιλογές των κυβερνώντων είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, µε την ετυµηγορία του κατέταξε τον Τσίπρα και την παρέα του εκεί όπου πραγµατικά ανήκουν: στο απόλυτο πολιτικό περιθώριο, για να κάνει παρέα µε τις εµµονές και τις πολιτικές ουτοπίες του.

Το τελευταίο διάστηµα παρακολουθούµε µια προσπάθεια µεταµέλειας του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προφανώς και έχει αντιληφθεί ότι οι λάθος επιλογές ήταν εκείνες που τον απέβαλαν επί της ουσίας από την πρώτη πίστα της πολιτικής ζωής.

Τα αναφέρουµε όλα αυτά µε αφορµή τη στρατηγική που ακολουθεί ο διάδοχος του Τσίπρα, Στέφανος Κασσελάκης. Ενας άνθρωπος που ήρθε στην Ελλάδα για τουρισµό και κατάφερε µέσα σε ελάχιστο χρόνο και µε συνοπτικές διαδικασίες να κερδίσει τον Τζανακόπουλο και την παρέα του. Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αλήθεια ότι κάνει πράγµατα που ξενίζουν το συντηρητικό εκλογικό σώµα, δείχνει να διαθέτει και στρατηγική και στόχο. Μάλιστα, όσοι τον υποτιµούν κάνουν τεράστιο λάθος.

Το γεγονός ότι µία από τις πρώτες επιλογές του ήταν και παραµένει το οριστικό διαζύγιο από την Αριστερά που δεν γνώρισε στέλνει σαφές (αν όχι ξεκάθαρο) µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη. Ο Κασσελάκης ούτε απευθύνεται στον Τσίπρα ούτε ενδιαφέρεται για τις αµπελοφιλοσοφίες του Καρτερού. Επιδιώκει να µιλήσει στις µάζες. Στους απολιτίκ, σε αυτούς που ενδεχοµένως µέχρι σήµερα να µη συµµετείχαν ποτέ (µα ποτέ) στα πολιτικά δρώµενα της χώρας. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά όσα κάνει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (που πολύ σύντοµα θα αλλάξει όνοµα) θα διαπιστώσει ότι µόνο αριστερό αφήγηµα δεν φιλοδοξεί να έχει.

Μιλάει µε τον κόσµο του Λιάγκα και της Καινούργιου και την ίδια ώρα επιδιώκει να βρει άκρη στο βαρύ επιχειρηµατικό σύστηµα της χώρας. Αν όσα κάνει ο Κασσελάκης τα είχε σκεφτεί ένας από τους συµβατικούς πολιτικούς, είναι βέβαιο ότι θα τον είχαν πάρει µε τις πέτρες. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αναλυθεί και ακολούθως να αντιµετωπιστεί ως νέο προϊόν. Οποιασδήποτε άλλης αντιµετώπισης τύχει, είναι βέβαιο ότι θα τον αναδείξει στο τέλος νικητή.

Κακά τα ψέµατα, ο νέος και καθ’ όλα φιλόδοξος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάτι έχει δείξει όλους αυτούς τους µήνες, είναι ότι µαθαίνει γρήγορα. Το βασικότερο όλων είναι ότι µέρα µε τη µέρα παίρνει ολοένα και µεγαλύτερες αποστάσεις από το κόµµα του. Είναι σαφές ότι στόχος του είναι να οικοδοµήσει ένα άλλο µαγαζί (όπως θα έλεγε και ο Νίκος Παππάς) και αυτό θέλει να το πετύχει µέσα από µια κινηµατική διαδικασία. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι λάθος να υποτιµά κανείς τη στρατηγική του Κασσελάκη. Οχι τίποτα άλλο, η Ιστορία δυστυχώς έχει δείξει ότι, µε εξαίρεση τον Μιλτιάδη Εβερτ, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί των κοµµάτων της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατάφεραν να γίνουν και πρωθυπουργοί!

O Κασσελάκης επιδιώκει να µιλήσει στις µάζες. Στους απολιτίκ, σε αυτούς που ενδεχοµένως µέχρι σήµερα να µη συµµετείχαν ποτέ (µα ποτέ) στα πολιτικά δρώµενα

Εκλογικό δίδυµο Νίκου ∆ένδια και Απόστολου Τζιτζικώστα στη Μακεδονία

Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή Μητσοτάκη να αναθέσει την Κεντρική Μακεδονία στον Νίκο ∆ένδια (φωτ.). Απεναντίας, θα έλεγα ότι αυτό προέκυψε έπειτα από ώριµη σκέψη και αφού προηγουµένως αξιολογήθηκαν όλα τα δεδοµένα. Οπως είναι γνωστό, η συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια ενδεχοµένως και να είναι µία από τις δυσκολότερες για τη Ν.∆. Πέραν των όποιων δυσκολιών, διαθέτει και µια σειρά από χαρακτηριστικά που την κάνουν ακόµα πιο «δύσβατη» εκλογικά. Η «επιστράτευση» ∆ένδια στοχεύει σε αυτό ακριβώς.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο υπουργός Αµυνας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να συνοµιλήσει µε τους καραµανλικούς, τους δεξιούς και τους έχοντες αυξηµένο το αίσθηµα της πατριωτικής συνείδησης στη συγκεκριµένη περιοχή. Πάντως, πρέπει να σηµειωθεί ότι, εκτός από τον ∆ένδια, στη συγκεκριµένη µάχη έχει «πέσει» για τα καλά και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να συνοµιλεί µε το σύνολο των ψηφοφόρων που κινούνται στα δεξιά του πολιτικού συστήµατος.

Αξίζει... Η είσοδος Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. φαίνεται ότι, εκτός των άλλων, αναχαίτισε και τη δυναµική που άρχισε να αναπτύσσει (την κατέγραφαν και οι δηµοσκοπήσεις) το κόµµα της Λατινοπούλου.

Στη χόβολη


  • Η απόφαση Κασσελάκη να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον προερχόµενο από τη Ν.∆. ξάδερφό του στέλνει ένα κάποιο µήνυµα στον Πολάκη. Και επειδή ο Σφακιανός ήταν που ήταν προβληµατισµένος σε σχέση µε την παραµονή του στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, δεν είναι λίγοι εκείνοι (πλέον) που δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο να τον δούµε να µετακοµίζει σε µία από τις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας. Εφόσον φυσικά το επιτρέψει ο αρχηγός Stefanos.
  • Επειδή κυκλοφορούν πολλά και διάφορα στην πιάτσα σε σχέση µε τους «εκλεκτούς» του Μαξίµου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., κάτι καλές πηγές κοντά στον Μητσοτάκη σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «δεν υπάρχουν εκλεκτοί και µη». Αυτό σηµαίνει ότι όσα ακούστηκαν εσχάτως σε σχέση µε τη στήριξη της υποψηφιότητας Μελέτη απλώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.

Ενδιαφέρει... Κάπου πήρε τ’ αυτί µου ότι επιχειρηµατίας που συνδέεται στενά και διαχρονικά µε τον πρόεδρο Τσίπρα έχει αρχίσει να σχεδιάζει επί χάρτου τα όσα πρέπει να γίνουν από το βράδυ των ευρωεκλογών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

  • ∆υσκολεύουν ασφυκτικά τα δεδοµένα για τον επιχειρηµατία Γιάννη Λαβράνο, αφού, εκτός από το ότι έχει πλέον προκύψει η διασύνδεσή του µε την εταιρεία Intellexa, ο εν λόγω πολύ σύντοµα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για κάτι σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, που δεν πρόλαβε (παρότι προσπάθησε) να θέσει στο αρχείο. Και επειδή µιλάµε για ένα τριαξονικό από πλαστά και εικονικά, αντιλαµβάνοµαι ότι θα έχει κάποια (πολλά) θέµατα προς διαχείριση.
  • Και µιας και το ’φερε η κουβέντα, πρέπει να σας πω ότι οι περισσότεροι που ενεπλάκησαν από την πλευρά της Αστυνοµίας στην υπόθεση µε το Μάτι παρέµειναν και επί κυβέρνησης Ν.∆. στις θέσεις τους, έπειτα από σχετική παρέµβαση Λαβράνου. Βλέπετε, ο µεγαλοεπιχειρηµατίας είχε οικοδοµήσει ένα διαχρονικό σύστηµα στην Κατεχάκη, µε τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς να αλλάζουν, αλλά το σύστηµα να ζει και να βασιλεύει.
  • Πολύ ψηλά στις δηµοσκοπήσεις που έχω δει βρίσκεται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, που, ως γνωστόν, αποτελεί µία από τις βασικές επιλογές του προέδρου Ανδρουλάκη. Σε µια έρευνα που έπεσε στα χέρια µου, ο «πράσινος» γραµµατέας έχει αναπτύξει µια τέτοια δυναµική, που φλερτάρει ακόµα και µε την πρώτη θέση. Εδώ που τα λέµε, αν και δεν γνωρίζω τον άνδρα, είναι από τα στελέχη εκείνα που οµολογώ ότι κάνουν ένα «γκελ» στην κοινωνία και σίγουρα δεν θυµίζουν τίποτα από την πολιτική ναφθαλίνη του χθες.
  • Η εµφάνιση του ναυάρχου Αποστολάκη διαρκώς δίπλα στον Κασσελάκη έρχεται, εκτός των άλλων, να επιβεβαιώσει και κάτι φήµες που κυκλοφορούν εσχάτως στα δηµοσιογραφικά γραφεία σε σχέση µε την πολύ καλή άποψη που έχει το Βαρδινογιαννέικο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε, διαχρονικά και σταθερά ο ναύαρχος ήταν και παραµένει ένας εκ των ανθρώπων που εκτιµά η οικογένεια. Οπότε δι’ αυτού και το σχετικό συµπέρασµα...