Η φετινή Ηµέρα της Ευρώπης βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα κρίσιµο και καθοριστικό σταυροδρόµι, αλλά και σε µια κοµβική χρονική συγκυρία. Έπειτα από δεκαετίες ειρήνης, ο πόλεµος έχει επιστρέψει µε τον πιο φρικιαστικό τρόπο στη γειτονιά µας -σε δύο, µάλιστα, εστίες- και ο σηµερινός κόσµος δεν έχει απολύτως καµία σχέση µε την πραγµατικότητα που γνωρίσαµε στην αρχή αυτού του πολιτικού κύκλου, τον ∆εκέµβριο του 2019.

Η 9η Μαΐου φέτος αποτελεί µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απολογισµό και στοχοπροσήλωση απέναντι στις µεγάλες προκλήσεις που µας περιµένουν. Ύστερα από τρεις µήνες σχετικής κανονικότητας, τον Φεβρουάριο του 2020 µας έπληξε η χειρότερη πανδηµία σε αυτόν τον αιώνα, ακολούθησε ο πόλεµος στην Ουκρανία και τώρα η κρίση στη Μέση Ανατολή. Ενδιάµεσα και σε τακτά χρονικά διαστήµατα γίναµε επίσης στόχοι συστηµατικών εργαλειοποιήσεων του Μεταναστευτικού από αυταρχικούς ηγέτες και δικτάτορες.

Οδεύοντας προς τη µεγάλη στιγµή της Ευρωπαϊκής ∆ηµοκρατίας, στις 9 Ιουνίου, την πολυπληθέστερη εκλογική διαδικασία στον κόσµο µετά την Ινδία, επιβάλλεται να αναλογιστούµε «τι έκανε η Ευρώπη για την καθεµία και τον καθένα από εµάς». 

Μαζί φέραµε σε πέρας κάποιες πραγµατικά ιστορικές τοµές και επιτεύγµατα. Καταφέραµε να αντεπεξέλθουµε στην πανδηµία, εκσυγχρονίσαµε τους κανόνες για τα φάρµακα, επενδύσαµε στην ανθεκτικότητα της Υγείας και οικοδοµήσαµε ένα νέο οικοσύστηµα για την καταπολέµηση του καρκίνου. Κατοχυρώσαµε πρωτοφανείς πόρους από το Ταµείο Ανάκαµψης.

Τριπλασιάσαµε τον προϋπολογισµό του «Erasmus», από 9 δισ. ευρώ σε 27 δισ. ευρώ, δηµιουργήσαµε µια πανευρωπαϊκή συµµαχία πανεπιστηµίων και θέσαµε τις βάσεις για ένα κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο. Επενδύσαµε στους συµπολίτες µας και στην κατάρτιση 3,5 εκατοµµυρίων εργαζοµένων. Καταστήσαµε την Ενωσή µας πιο ασφαλή εντός και εκτός ∆ιαδικτύου, ενισχύσαµε σηµαντικά την ετοιµότητά µας έναντι των κυβερνοαπειλών και των απειλών κατά κρίσιµων υποδοµών. Αναµορφώνουµε τον τρόπο διαχείρισης της µετανάστευσης µε το νέο Σύµφωνο, µε πυξίδα µια αποφασιστική, αλλά δίκαιη Ένωση, βασισµένη στις θεµελιώδεις κοινές αρχές και αξίες µας.

∆είξαµε την αταλάντευτη προσήλωσή µας στην Ουκρανία και στον λαό της, ανοίγοντας τα σπίτια µας και τις καρδιές µας και δείχνοντας ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι απλά επιθυµητός, αλλά υπαρκτός και µας ενώνει όλες και όλους.

Με αυτά τα µεγάλα ευρωπαϊκά επιτεύγµατα θα προσέλθουµε στις κάλπες σε έναν µήνα περίπου από τώρα. Χωρίς, όµως, ίχνος εφησυχασµού και επανάπαυσης.  Στους υπερµάχους της Ευρώπης, που ζητούν δικαίως καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη, οφείλουµε και θα δώσουµε πειστικές ευρωπαϊκές απαντήσεις και λύσεις.

Στους εχθρούς της Ευρώπης, που καραδοκούν και µόνο στόχο έχουν να συντρίψουν την Ευρώπη µε αδιέξοδες και µονοδιάστατες εθνικιστικές πολιτικές, απαντάµε µε καλή ευρωπαϊκή πολιτική, που αλλά[1]ζει τις ζωές των πολιτών προς το καλύτερο. Με λύσεις απέναντι στις κρίσεις, στις κραυγές και στα κηρύγµατα µίσους. Ας αποτελέσει η 10η Ιουνίου το εφαλτήριο για ισχυρή ευρωπαϊκή ενότητα, ανθεκτικότητα και ωριµότητα. Ας αφήσουµε οριστικά πίσω µας την αφέλεια και την ψευδεπίγραφη αθωότητα του πρόσφατου παρελθόντος. Απόλυτο ζητούµενο, στον νέο πολιτικό κύκλο που αρχίζει σε λίγες εβδοµάδες, δεν είναι άλλο από µια «πιο ψυλλιασµένη και πονηρεµένη Ευρώπη», ως ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ισότιµης ανάπτυξης στον αβέβαιο και απρόβλεπτο διεθνή γεωπολιτικό περίγυρό µας.

*Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»