Η Euroleague σαν διοργάνωση είναι ώρες ώρες αμείληκτη. Και αυτό είναι και το ωραίο της υπόθεσης του "Every Game Matters". Όταν όμως η σεζόν φτάνει στα Playoffs, τότε το παραμικρό λάθος ή έστω η παραμικρή χαμένη ευκαιρία πληρώνεται διπλά και τριπλά. Και αυτό το έχουν καταλάβει καλά τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός AKTOR. 

Οι ελληνικές ομάδες βρίσκονται μακριά από τον καλό τους εαυτό. Έχουν προσαρμοστεί στο μπάσκετ των αντιπάλων τους, έχουν πέσει στην παγίδα και πλέον καλούνται να βρουν τον τρόπο να ξεφύγουν, αν θέλουν να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για ευρωπαϊκή διάκριση και να μην αρχίσουν να σκέφτονται πρόωρα τις μεταξύ τους μάχες για τους τελικούς της Basket League.

Ολυμπιακός: Δεν πρέπει να το φτάσει στα τελευταία λεπτά

Ο Ολυμπιακός από τη στιγμή ειδικά που ο χρόνος έγινε αμείληκτος για τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη, δεν μπορείς να πεις ότι είναι ομάδα που φημίζεται πλέον για τον μαγικό τρόπο που βρίσκει ώστε να παίρνει κάθε παιχνίδι στα τελευταία λεπτά. Πλέον ίσως ισχύει το ακριβώς αντίθετο, ειδικά από τη στιγμή που Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ (που ήταν εκείνοι που έπαιρναν τα τελευταία σουτ) αποχώρησαν. 

Οι ερυθρόλευκοι αυτό πλήρωσαν και με την Μπαρτσελόνα. Ναι, έκανε 5 δευτερόλεπτα ο Σατοράνσκι. Αλλά ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός είχε το σθένος και την ποιότητα να κρατά τη νίκη στα χέρια του στο Game 3. Έδωσε το δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να επιστρέψει με κακές άμυνες και κακές επιθέσεις με τον Ντιφαλά να σφυρά την ξεκάθαρη επαφή του Πετρούσεφ με τον Πάρκερ (με το αριστερό χέρι χαμηλά, το παραδέχθηκε και ο Σέρβος).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0xrhwvywdft)

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, λοιπόν, πρέπει να βρει τον τρόπο να μαζέψει τα κομμάτια της και να... κάνει κομμάτια την Μπαρτσελόνα. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να βρουν επιθετικό ρυθμό μέσω των περιφερειακών τους σουτ, τα οποία μαζί με τα λάθη ήταν το μείζον πρόβλημα στα παιχνίδια της Ισπανίας. Τα λάθη περιορίστηκαν, η αφλογιστία από μακριά όμως συνεχίζεται.

Η επιστροφή του Άλεκ Πίτερς στο "4" στο αρχικό σχήμα ίσως είναι κάτι που πρέπει να δούμε στο παρκέ γιατί πλέον το κόλπο με τον Σίκμα έγινε αντιληπτό από τον Γκριμάου και αντιμετωπίστηκε. Εφόσον υπάρχει σταθερή απειλή από τα 6.75 τότε θα ανοίξουν και οι διάδρομοι στον Φαλ. Και κάπως έτσι, θα φτιάξει και το παιχνίδι των ερυθρόλευκων.

Παναθηναϊκός AKTOR: Όταν παίζει άμυνα, βρίσκει και επιθετικό ρυθμό

Τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό είναι κάπως πιο απλά. Οι "πράσινοι" επέλεξαν να παίξουν τη σειρά στο ρυθμό της Μακάμπι. Κάτι που δεν τους έχει βγει. Δύο δεκάλεπτα όλα κι όλα έπαιξε άμυνα η ομάδα του Αταμάν και σκόραρε 31 και 28 πόντους αντίστοιχα (δεύτερη περίοδος στο Game 2 με επιμέρους 31-11 και τέταρτη στο Game 3 με επιμέρους 18-27). Αυτά τα δύο δεκάλεπτα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για το σημερινό τέταρτο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στη δεύτερη θέση της Euroleague στη Regular Season με όπλο την άμυνά του. Άλλωστε το ατομικό επιθετικό ταλέντο που διαθέτουν οι παίκτες του "τριφυλλιού" είναι αρκετό ώστε να οδηγεί την επίθεση σταθερά στους 80 πόντους και άνω. Όταν όμως επιτρέπεις στη Μακάμπι να παίξει το παιχνίδι της, τότε θα την πατήσεις, όπως ήδη έχει συμβεί.

Με τον Ναν να βρίσκει ψυχολογία, ο Παναθηναϊκός έχει ήδη ένα "ατού" σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Αν βρει τον τρόπο ο Αταμάν να πάρει βοήθειες και από τον Γκριγκόνις (πρέπει να μπει στο δεύτερο ροτέισιον), τότε τα πράγματα θα είναι πιο ευνοϊκά. Ο Γκραντ αναμένεται να έχει αυξημένο χρόνο συμμετοχής ενώ και ο Λούκα Βιλντόσα δείχνει σε καλή κατάσταση. Θα χρειαστούν περισσότερο τα "τρικ" με τον Καλαϊτζάκη ειδικά σε περιπτώσεις που οι γκαρντ της Μακάμπι θα βρίσκουν ρυθμό, προκειμένου να "χαλάσει το μυαλό τους".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0xrduxnpiw9)

Η ουσία είναι ότι και οι δύο ελληνικές ομάδες "έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ματάκια τους". Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι καλύτερες ομάδες από τις Μπαρτσελόνα και Μακάμπι, αλλά δεν το έχουν αποδείξει. Και αν δεν το κάνουν ούτε σήμερα, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε από πολύ νωρίς για τους τελικούς του πρωταθλήματος και τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Θα είναι κρίμα όμως...