Το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είναι παραδοσιακά το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ελλάδας. Οι δυο "αιώνιοι" έχουν προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις όλα αυτά τα χρόνια και ανέκαθεν ξεχύλιζε το πάθος και το γόητρο. Φυσικά, σε αρκετά ντέρμπι πέρα από την ανάγκη νίκης για λόγους αντιπαλότητας, κρινόταν και κάποιος τίλος.

Αυτή τη φορά μπορεί να μην πρόκειται για κάποιο πρωτάθλημα ή Κύπελλο όμως κρίνεται η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου και η Ευρώπη πλέον για τις ελληνικές ομάδες είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και το... εισιτήριο για να "ακουστούν" και να διακριθούν.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην φετινή πορεία των "ερυθρόλευκων" που βρίσκονται για πρώτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα αντιληφθεί κανείς πως η Ευρώπη πλέον δεν είναι ζητούμενο αλλά απαίτηση για τις ίδιες τις ομάδες και τον κόσμο τους!

Η ανάγκη της Ευρώπης για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "πάλεψαν" στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος για την κούπα όμως βγήκαν νοκ-άουτ. Με αρκετά σκαμπανεβάσματα, αλλαγές προπονητών όμως "μόχθησαν" μέχρι τέλους για να παραμείνουν ζωντανοί για την διεκδίκηση του τίτλου.

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που φαίνεται ότι έχει το λεγόμενο "μαγικό ραβδί", είχε αναλάβει νωρίτερα το "τιμόνι" των Πειραιωτών. Άλλοι, για το πως θα κυλούσαν τα πράγματα αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έφυγε από την τεχνική ηγεσία του "τριφυλλιού". Μπορεί να συνέβαιναν τα ίδια, μπορεί όμως η κορυφή να είχε διαφορετικό "χρώμα".

Η υπόθεση πρωτάθλημα μπορεί να χάθηκε για τις δυο ομάδες, η υπόθεση Ευρώπη όμως δεν θέλουν να χαθεί με τίποτα. Και αυτό γιατί πέρα από το συναίσθημα του να παίζεις σε υψηλότερο επίπεδο και των εσόδων, διαπιστώσαμε φέτος το πόσα μπορεί να πετύχει μια ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σε αυτό μας βοήθησε ο Ολυμπιακός που σε λίγες μέρες από τώρα θα διεκδικήσει το τρόπαιο του Europa Conference League.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1c0z8visew9)
Το... μακρινό όνειρο κάθε ελληνικής ομάδας μπορεί να γίνει απτό και να πάρει σάρκα και οστά. Η Ευρώπη είναι και θα είναι πάντα ο διακαής πόθος και το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών ομάδων. Ο Παναθηναϊκός που έχει χρόνια να πρωταγωνιστήσει και ο Ολυμπιακός που όχι απλά θέλει να "πατήσει" πάνω στη φετινή επιτυχία του Europa Conference League αλλά του χρόνου να πετύχει πολλά περισσότερα. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και για τους δυο, για να τον διασφαλίσουν όμως η νίκη είναι μονόδρομος.

Τι ισχύει με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην τρίτη θέση με 73 βαθμούς και στο +2 από τον τέταρτο Παναθηναϊκό που έχει 71 πόντους. Οι "ερυθρόλευκοι" με νίκη ή ισοπαλία θα τερματίσουν τρίτοι και θα έχουν εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ οι "πράσινοι" θέλουν μόνο νίκη για να τερματίσουν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Φυσικά, οι δυο ομάδες έχουν και... εναλλακτικό πλάνο. Για τους Πειραιώτες είναι ο τελικός του Europa Conference League όπου αν κατακτήσουν το τρόπαιο τότε θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο League Stage του Europa League. Το "τριφύλλι" από την άλλη αν δεν τερματίσει στην τρίτη θέση αλλά κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος τότε θα προκριθεί στα προκριματικά του Europa League.

Αν ο Παναθηναϊκός τερματίσει στην τρίτη θέση και κατακτήσει το Κύπελλο τότε ο Ολυμπιακός που θα είναι τέταρτος θα πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League. Σε περίπτωση που ο Άρης όμως πάρει το Κύπελλο Ελλάδος τότε η τέταρτη θέση δεν δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο.