Μεγάλες ουρές αναμονής εξακολουθούν να υπάρχουν έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, καθώς οι πολίτες προσέρχονται ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν για τις υποθέσεις τους.
Οι πολίτες είναι -κατά κύριο λόγο- ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, ωστόσο δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις, καθώς στην ουρά είναι και άλλοι πολίτες, κυρίως επαγγελματίες, όπως δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, δεδομένου ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμα ψηφιοποιηθεί.

Στις ουρές της ταλαιπωρίας οι πολίτες αναμένουν πολλές ώρες για να εξυπηρετηθούν και αναπόφευκτα δημιουργούνται εντάσεις, καθώς ορισμένοι παρακάμπτουν τη λίστα, στην οποία γράφουν τα ονόματά τους. Όταν το πρωί ανοίγει το κτηματολογικό γραφείο, ένας υπάλληλος παίρνει το χαρτί που είναι κολλημένο στην πόρτα και μοιράζει χαρτάκια προτεραιότητας.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν διά ζώσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά. 

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δεσμεύτηκε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ότι η νέα πλατφόρμα θα είναι σε λειτουργία την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (δηλαδή στις 4 του μηνός).

Νέες υπηρεσίες

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφιοποίησης με πάνω από 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές να φτάσει το 90%», σημείωσε.

«Ήδη, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο προχωράει για την άμεση μεταγραφή των ακινήτων αμέσως μετά την αγοραπωλησία. Είναι κάτι το οποίο, επειδή οφείλουμε να είμαστε ακριβείς και να μην έχουμε αυταπάτες, θέλει πάρα πολλές ενέργειες να γίνουν», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»