Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών. Οδός Αριστοτέλους 175. Το ρολόι δείχνει 11 το πρωί της Τετάρτης. Παρά την απεργία των δικηγόρων, έξω από το κτίριο έχει σχηματιστεί ουρά. Βέβαια όχι τόση όση θα ήταν αν δεν υπήρχαν τα ψηφιακά ραντεβού. Ο κόσμος περιμένει με αμέτρητα χαρτιά στο χέρι, για να εξυπηρετηθεί.

Στην «αυτοψία» των «Π», παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο χαρτοβασίλειο. Ο αριθμός των σελίδων προκαλεί ίλιγγο! 63.000.000 σελίδες χαρτιού! Αριθμός που αντιστοιχεί σε 63.780 τόμους/ βιβλία! Ενα νούμερο ενδεικτικό για να καταλάβει κάποιος την εικόνα που επικρατεί και στα υπόλοιπα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 121.251 τόμοι/βιβλία, τα οποία αντιστοιχούν σε 116.108.934 σελίδες!

«Σε όλα τα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία της χώρας φιλοξενούνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο σελίδες χαρτιού και αυξάνονται κάθε εβδομάδα περισσότερο», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την περιήγησή μας στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών. Οπως εξηγεί στα «Π» ο υφυπουργός, κάθε ημέρα κατατίθενται κατά μέσο όρο 500 πράξεις. Μπαίνουμε σε ακόμα ένα δωμάτιο γεμάτο χαρτιά. «Ολες αυτές οι αιτήσεις που βλέπετε είναι της εβδομάδας που μας πέρασε. Αντιλαμβάνεστε για τι όγκο χαρτιού μιλάμε», σχολιάζει ο ίδιος. Και πράγματι, δεν υπάρχει αίθουσα του κτιρίου όπου να μην υπάρχουν χαρτιά.

Ωστόσο, ήδη έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των εγγράφων αυτών. Μάλιστα, τα «Π» παρουσιάζουν, πρώτα, τα μηχανήματα ψηφιοποίησης που έχουν τοποθετηθεί στο Κτηματολόγιο Αθηνών.


Συνολικά θα τοποθετηθούν 20 τέτοια μηχανήματα. Επτά μεγάλα και 13 μικρότερα.

«Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει ένα έργο 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων και των υπόλοιπων αρχείων», σχολιάζει ο υφυπουργός. «Σκεφτείτε ότι μόνο στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών φιλοξενούνται 63 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού. Αυτά τα αρχεία θα χωρούσαν σε έναν σκληρό δίσκο χωρητικότητας 3 Terrabytes», συνεχίζει ο κ. Κυρανάκης.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα έγγραφα αυτά είναι πολύ εύκολο να χαθούν ή να καταστραφούν. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι Ελληνες πολίτες χρειάζεται να επιστρέψουν και πάλι στην υπηρεσία, αφού από τον φάκελό τους λείπει κάποιο χαρτί. Οσο προσεκτικός και να είναι ένας υπάλληλος, είναι απίθανο να μη χαθεί κάτι μέχρι να φτάσει στην αρχειοθέτηση. Κι αν δεν χαθεί, μπορεί να καταστραφεί. «Ο φάκελος καταστράφηκε σε μια πλημμύρα», είναι μία από τις συνηθισμένες εκφράσεις που ακούνε οι πολίτες στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν μια διαδικασία.

«Καμπανάκι»

Σε κάθε όροφο υπάρχουν χιλιάδες φάκελοι με συμβόλαια από τα τέλη του 1830, προσημειώσεις ακινήτων, εξάλειψη υποθηκών, μεταβολές τίτλων ιδιοκτησίας και αγοραπωλησίες ακινήτων. Όλα αυτά σε μεταλλικές κατασκευές, παλαιότερες ή σύγχρονες κυλιόμενες. Και αναρωτιέται κανείς πόσο αντέχει αυτό το κτίριο. Το «καμπανάκι κινδύνου» έχει χτυπήσει εδώ και αρκετά χρόνια για την επικινδυνότητα λόγω της υπερφόρτωσης. «Τρέμει η ψυχή μας», σχολίαζαν υπάλληλοι της υπηρεσίας, οι οποίοι θέτουν ζήτημα ασφάλειας εργαζόμενων και πολιτών, που καθημερινά περνούν αρκετές ώρες στο συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο προοριζόταν για διαμερίσματα και όχι για τέτοιου είδους χρήση. «Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί σε έναν σεισμό ή σε μια πυρκαγιά», λένε οι ίδιοι υπάλληλοι.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στους ορόφους και τους γεμάτους χαρτιά διαδρόμους του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, συζητάμε με τον υφυπουργό κ. Κυρανάκη για το κόστος τόσο του χαρτιού όσο και των ενοικίων που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες. «Οι Ελληνες φορολογούμενοι πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν ενοίκια κτιρίων που έχουν επιλεγεί με βάση τους τεράστιους όγκους χαρτιού που φιλοξενούν και διαχειρίζονται», σχολιάζει σε έντονο ύφος ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αποφασισμένος να συνεχίσει τους σημαντικούς εκσυγχρονισμούς.

Οι εικόνες που κατέγραψαν τα «Π» είναι χαοτικές. Οι υπάλληλοι εργάζονται σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, όπου καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πολίτες, με τη διαδικασία να κυλάει αργά, αφού οι εργατοώρες για την αναζήτηση ενός εγγράφου είναι αμέτρητες.

«Γι’ αυτό θέλουμε από το 2024 να μπει ένα τέλος στο χαρτί και να τραβήξουμε μια γραμμή με το παρελθόν. Ιανουάριο του 2024 θα λειτουργεί η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου για κτηματογραφημένα ακίνητα. Θα ακολουθήσουν οι δωρεές, κληρονομιές, γονικές παροχές, αλλά και άλλες πράξεις του Κτηματολογίου», αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι διαδικασίες αυτές λοιπόν θα απλοποιηθούν στο ελάχιστο με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου. Μια μεταρρύθμιση για την οποία συνεχίζουν να αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι, παρά τη συμφωνία στην οποία είχαν προχωρήσει μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Γρήγορα

Ωστόσο, πρόκειται για αλλαγές που ήδη έχουν καθυστερήσει, μας έλεγαν οι υπάλληλοι του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών. «Δεν γίνεται να ψηφιοποιούμε τη χαρτούρα και να έρχεται κάθε εβδομάδα νέος όγκος εγγράφων. Είμαστε στο 2023 και όλα πρέπει να γίνονται ψηφιακά», σχολίαζαν οι ίδιοι κατά την επίσκεψή μας.

Μέσω της πλατφόρμας για την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων η διαδικασία θα γίνεται σε λίγα βήματα και θα διαρκεί λίγη ώρα, εφόσον οι δύο ενδιαφερόμενοι (πωλητής - αγοραστής) έχουν συμφωνήσει και έχουν καταλήξει στην τιμή.

Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι η διαδικασία της μεταγραφής, δηλαδή η επικύρωση της μεταβίβασης, θα γίνεται γρήγορα και ηλεκτρονικά μόνο στις περιοχές όπου λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία - 68 στον αριθμό μέχρι σήμερα. Πωλητές και αγοραστές ακινήτων δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται εφορίες, δήμους, κτηματολογικά γραφεία για να συγκεντρώσουν τα δεκάδες δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου και έτσι θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τα δικαιολογητικά θα βρίσκονται στις οθόνες των συμβολαιογράφων και οι υποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους θα κλείνουν πιο γρήγορα και με λιγότερη γραφειοκρατία. «Eχουμε εντολή και απαίτηση από την ελληνική κοινωνία να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση και την απλοποίηση των διαδικασιών για τα ακίνητα της χώρας. Δεν θα κάνουμε πίσω», σχολιάζει, τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 4/12