Ηρθε στην Αθήνα το περίφηµο αµερικανικό Πανεπιστήµιο Columbia. Χθες, στα γραφεία του Ινστιτούτου ∆ιεθνών Σχέσεων στην Πλάκα υπογράφηκε µνηµόνιο συνεργασίας µεταξύ του εµβληµατικού πανεπιστηµίου των ΗΠΑ και του Πάντειου Πανεπιστηµίου στο αντικείµενο του Κινεζικού Πολιτισµού.

Το φηµισµένο πανεπιστήµιο των ΗΠΑ Columbia αποκτά συνεργασία µε το Πάντειο Πανεπιστήµιο, στο πλαίσιο του νέου νόµου του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των πανεπιστηµίων, και µάλιστα σε έναν τοµέα, αυτόν των Κινεζικών Σπουδών, που για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία σε Έλληνες φοιτητές να µελετήσουν. Ο εκπρόσωπος του Columbia, διεθνούς φήµης καθηγητής Andrew Nathan από το Τµήµα Κινεζικών και Ασιατικών Σπουδών του αµερικανικού πανεπιστηµίου υπέγραψε χθες το µνηµόνιο συνεργασίας µε την πρύτανη του Πάντειου, Χριστίνα Κουλούρη, «ανοίγοντας» δίαυλο επικοινωνίας µεταξύ των δύο ιδρυµάτων.

Φοιτητές και καθηγητές από την Αµερική

Όπως είπε η κυρία Κουλούρη, ήδη στο Πάντειο Πανεπιστήµιο υπάρχει πρόγραµµα εκµάθησης της κινεζικής γλώσσας, ως προαπαιτούµενο για την ενασχόληση µε τον πολιτισµό της χώρας, ενώ η συνεργασία θα διεξαχθεί µε το Τµήµα ∆ιεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του ιδρύµατος. Και τόνισε ότι θα έρθουν φοιτητές και καθηγητές από την Αµερική, ενώ θα γίνουν και κοινά ερευνητικά προγράµµατα. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στο Ίδρυµα ∆ιεθνών Σπουδών (Ι∆ΙΣ) του Πάντειου, µέσω του οποίου γίνεται η συνεργασία µε το Weatherhead East Asian Institute-Columbia University, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Γιώργου Τσούνη, του γενικού γραµµατέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέα Ζώρα, του πρώην υπουργού Παιδείας καθηγητή Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και καθηγητών του Πάντειου.

Δεσμοί σε Παιδεία και διπλωματία

Ο κ. Τσούνης µιλώντας στην εκδήλωση εξήρε τα αγαθά της Παιδείας, καθώς, όπως τόνισε, µέσω της Παιδείας προσφέρονται µεγάλες ευκαιρίες, θυµίζοντας τη δική του πορεία, που βασίστηκε στην εκπαίδευση. Η δουλειά της διπλωµατίας και των διεθνών σχέσεων, όπως είπε, είναι πολύ σηµαντική σήµερα, γιατί υπάρχουν συγκρούσεις και, ως προς τo αν είµαστε σε θέση να έχουµε ειρήνη και σταθερότητα, η εκπαίδευση και η διπλωµατία µπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στους δεσµούς Ελλάδας και ΗΠΑ στην Παιδεία και διπλωµατία, που όχι µόνο κάνουν τον κόσµο πιο σταθερό, αλλά ταυτόχρονα προάγουν την πολύ καλή συνεργασία µεταξύ των δύο κρατών.

Ο κ. Ζώρας στην οµιλία του αναφέρθηκε στη σηµασία που δίνει το υπουργείο Παιδείας στη διεθνοποίηση των πανεπιστηµίων, εστιάζοντας στο παράδειγµα του Πάντειου µε το Columbia, ενώ ο κ. Nathan βρίσκεται ήδη εδώ και µερικές ηµέρες στη χώρα δίνοντας διαλέξεις µε θέµα την Κίνα και, όπως είπε ο ίδιος, διαπίστωσε το ενδιαφέρον που υπάρχει και το υψηλό επίπεδο προετοιµασίας, οργάνωσης και συνεργασίας από την πλευρά των καθηγητών του Πάντει ου Πανεπιστηµίου.