Σε τροχιά εξελίξεων βρίσκονται τα κολέγια. Ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί νέο «τοπίο» για τα 32 κολέγια που θα κινηθούν σε τρεις ταχύτητες: αυτά που θα «πανεπιστημιοποιηθούν» φέρνοντας τα ιδρύματα με τα οποία ήδη συνεργάζονται στην Ελλάδα, αυτά που θα παραμείνουν κολέγια και αυτά που υπό το βάρος των εξελίξεων δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν ή να συγχωνευτούν με μεγαλύτερα.

Δύο μεγάλα κολέγια στον χώρο, το Deree και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ήδη έχουν δρομολογήσει εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο βρίσκεται «στα σκαριά» της δημιουργίας ιατρικής σχολής.

Διαβάστε ακόμα: Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Όπως είναι τώρα διαμορφωμένο το σκηνικό για τα κολέγια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ατόμων που είναι χρόνια σε αυτόν τον χώρο «μπορεί να σταθούν τέσσερα με πέντε», όπως λένε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει γίνει πρόταση συνεργασίας προκειμένου να συνασπιστούν έξι με επτά κολέγια και να δημιουργήσουν στην περιφέρεια ένα ίδρυμα που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η συνεργασία, καθώς επικρατεί η λογική «καλύτερα πρώτος στο χωριό…».

Τι λένε ιδιοκτήτες κολεγίων

Κάποια πάντως κολέγια δεν επιθυμούν να μετεξελιχθούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και θέλουν να παραμείνουν κολέγια, παρέχοντας σπουδές με δεξιότητες soft skills για την αγορά εργασίας. Εξάλλου και στην Κύπρο, όπου ήδη υπάρχουν πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν έχουν εκλείψει τα κολέγια. Όπως έλεγαν στην «Α» ιδιοκτήτες κολεγίων, το επόμενο διάστημα «αναμένεται μεγάλη κρησάρα», όπως είπαν χαρακτηριστικά, καθώς «θα γίνει ξεκαθάρισμα στον κλάδο, μετά τις όποιες συγχωνεύσεις, ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει και ποιος θα γίνει πανεπιστήμιο».

Το σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες κολεγίων αναμένουν τις εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου και την υλοποίησή του προκειμένου να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματά τους. Με βάση τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας τα ελληνικά κολέγια που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας μπορούν να ιδρύσουν μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με ξένα αναγνωρισμένα ιδρύματα, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του νόμου. Σημειώνεται ότι περίπου 35.000 σπουδαστές φοιτούν στα 32 ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και λειτουργούν ως παραρτήματά τους στη χώρα. Η πλειονότητα αυτών συνεργάζεται με βρετανικά πανεπιστήμια που πραγματοποιούν στην Ελλάδα τα προγράμματα σπουδών και χορηγούν πτυχίο από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 4.000 έως 9.000 ευρώ ετησίως για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και από 5.000 έως 16.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»