Αντίστροφη µέτρηση για τα µέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας, που από την 1η Μαρτίου θα εφαρµοστούν στα ράφια των σουπερµάρκετ, και η αισιοδοξία ότι θα αποδώσουν είναι διάχυτη στα ηγετικά στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αρκετοί από τους προµηθευτές που είχαν την υποχρέωση να στείλουν τα νέα τιµολόγια έως και τις 20 Φεβρουαρίου έχουν προχωρήσει σε µειώσεις που ξεκινούν από το 5% και σε ορισµένες περιπτώσεις φτάνουν µέχρι και το 20%.

Υπαναχώρησαν

Ειδικότερα, µεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές που εµπορεύονται στον κλάδο των απορρυπαντικών, ειδών υγιεινής και οικιακής φροντίδας έχουν προχωρήσει σε υψηλές µειώσεις. Ταυτόχρονα, υπήρξαν και εταιρείες που, ενώ είχαν στείλει τιµολόγια µε αυξήσεις, «τα πήραν πίσω», κάνοντας διορθωτικές τιµολογήσεις χωρίς ανατιµήσεις, ώστε να µπορούν τα προϊόντα τους να συµµετάσχουν σε διενέργεια προσφορών για ένα τρίµηνο, καθώς το βασικότερο από τα 4 µέτρα προβλέπει πως απαγορεύεται η διενέργεια προωθητικών ενεργειών για 3 µήνες σε προϊόντα στα οποία προηγήθηκε αύξηση τιµής. Εξαιρούνται αυτά που βρίσκονται κοντά στην ηµεροµηνία λήξης τους. Γι’ αυτά απαιτείται ειδική σήµανση που θα αναγράφει «Προϊόν µε κοντινή ηµεροµηνία λήξης». Όπως σηµειώνουν παράγοντες της αγοράς, τα προϊόντα που περιλαµβάνονται στα νέα µέτρα της κυβέρνησης ξεπερνούν το 80% των ειδών που πωλούνται σε ένα σουπερµάρκετ. Παρά την αισιοδοξία των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, η αγορά είναι συγκρατηµένη στις προβλέψεις της για το αν και πόσο θα αποδώσουν τα νέα µέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύµφωνα µε την κυλιόµενη έρευνα τάσεων στο λιανεµπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αναµένεται µείωση του όγκου πωλήσεων το α΄ εξάµηνο του 2024 (-1,3%) σε σχέση µε το αντίστοιχο εξάµηνο του 2023. Επίσης, αναµένεται αύξηση της αξίας των πωλήσεων το α΄ εξάµηνο του 2024 (+1,6%) σε σχέση µε το αντίστοιχο εξάµηνο του 2023. Αυτό σηµαίνει, πολύ απλά, ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν περισσότερα χρήµατα, έχοντας αγοράσει λιγότερα προϊόντα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αποκλιμάκωση

Τα τρόφιµα εξακολουθούν και στις αρχές του 2024 να είναι αυτά που οδηγούν τις ανατιµήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σύµφωνα µε το Εµπορικό-Βιοµηχανικό Επιµελητήριο Πειραιά, καθώς στην Ευρωζώνη ήταν αυτά µε τον µεγαλύτερο ρυθµό αύξησης µε 5,7% από 6,1%, ενώ από όλα τα κράτη-µέλη της ΕΕ-27 η Ελλάδα έχει από τους µεγαλύτερους ρυθµούς αύξησης στα τρόφιµα, µε 8,3%. Πάντως, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, η επιβράδυνση του γενικού δείκτη πληθωρισµού επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά αποκλιµάκωσης, έπειτα από µία σύντοµη ανάπαυλα τον ∆εκέµβριο, που είχε παρατηρηθεί επιτάχυνση µε ρυθµό 3,7% από 2,9%. «Μένει λοιπόν να δούµε εάν αποδώσουν αυτά τα µέτρα ή εάν πρέπει να παρθούν και άλλα που θα οδηγήσουν στην πιο γρήγορη αποκλιµάκωση του πληθωρισµού», καταλήγει

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»