∆ιατηρήθηκε και κατά το δεύτερο τρίµηνο του έτους η έντονα ανοδική πορεία των ζητούµενων τιµών ενοικίασης κατοικιών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Συγκεκριµένα, η µέση ζητούµενη τιµή διαµορφώθηκε σε 9,85 ευρώ/τ.µ., ξεπερνώντας κάθε προηγούµενο. Πρόκειται για αύξηση κατά 10% σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα, όταν το µέσο ζητούµενο ενοίκιο στην Αττική είχε διαµορφωθεί σε 8,96 ευρώ/τ.µ. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του δείκτη τιµών SPI του Spitogatos.gr, που αφορούν την Αττική, στις περιοχές µεγάλης ζήτησης, όπως είναι κυρίως τα νότια και τα βόρεια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, αλλά και ο Πειραιάς, το µέσο ζητούµενο ενοίκιο ξεπερνά πλέον τα 10 ευρώ/τ.µ.

Συγκεκριµένα, µε διαφορά τα ακριβότερα ενοίκια για ακόµη ένα τρίµηνο παρατηρούνται στα νότια προάστια, µε τη µέση ζητούµενη τιµή να ανέρχεται στα 12,5 ευρώ/τ.µ., αυξηµένη κατά 10,6% σε σχέση µε πέρυσι τον αντίστοιχο µήνα, που ήταν στα 11,3 ευρώ/τ.µ. Αναλυτικά, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα εύρεσης ακινήτων indomio, η περιοχή που κατέχει τα «σκήπτρα» της ακρίβειας είναι η Βουλιαγµένη, µε µέση ζητούµενη τιµή στα 19,7 ευρώ/τ.µ. Ακολουθεί η Γλυφάδα µε 16,33 ευρώ/τ.µ. και η Βούλα µε 15,8 ευρώ/τ.µ. Στη Βάρη-Βάρκιζα η µέση ζητούµενη τιµή είναι στα 15,4 ευρώ/τ.µ., ενώ πλέον στο γκρουπ των ακριβών περιοχών έχει µπει και το Ελληνικό, µε τα ενοίκια σήµερα να φτάνουν τα 15,2 ευρώ/τ.µ. Σε πιο χαµηλά επίπεδα κινείται το Παλαιό Φάληρο, µε µισθώµατα της τάξης των 12,3 ευρώ/τ.µ. Φθηνότερα κινούνται οι περιοχές της Νέας Σµύρνης µε 10,17 ευρώ/τ.µ. και της Καλλιθέας µε 9,6 ευρώ το τ.µ. Ανοδο σηµειώνουν και αυτό το τρίµηνο και οι τιµές των βόρειων προαστίων. Οπως αναφέρουν τα στοιχεία του Spitogatos, η µέση ζητούµενη τιµή ενοικίασης έφτασε τα 11,3 ευρώ/τ.µ. από 10,6 ευρώ/τ.µ. τον προηγούµενο χρόνο. Με διαφορά η ακριβότερη περιοχή είναι η Κηφισιά µε ενοίκια της τάξης των 12,6 ευρώ/τ.µ. Ακολουθεί το Μαρούσι µε τη µέση ζητούµενη τιµή στα 11,8 ευρώ/τ.µ., η Αγία Παρασκευή µε 11,4 ευρώ το τ.µ., η Εκάλη µε 11,22 ευρώ/τ.µ. και η Νέα Ερυθραία µε 11,06 ευρώ/τ.µ. Ελαφρώς πιο χαµηλά κινούνται τα ενοίκια στη Λυκόβρυση µε 10,6 ευρώ/τ.µ και στα Βριλήσσια µε 9,8 ευρώ/τ.µ.

Αγορά τριών ταχυτήτων

Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να «τραβά» την ανηφόρα ως προς τις τιµές, ωστόσο η αγορά του χαρακτηρίζεται από διαφορετικές ταχύτητες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη Spitogatos, στα ενοίκια σηµειώθηκε µια αύξηση της τάξης του 11,1%, φτάνοντας τις τιµές στα 10,5 ευρώ το τ.µ. σε σχέση µε τα 9,5 ευρώ το τ.µ. που ήταν πέρυσι. Η πρώτη ταχύτητα αφορά τις περιοχές όπου οι τιµές των ενοικίων απευθύνονται σε συγκεκριµένα πορτοφόλια. Τα σπίτια υψηλών προδιαγραφών σε Κολωνάκι-Λυκαβηττό έχουν φτάσει να ανταγωνίζονται τη Βουλιαγµένη, µε τα ενοίκια να αγγίζουν και τα 18 ευρώ/τ.µ. Πανάκριβες είναι και οι κατοικίες του ιστορικού κέντρου, όπου τα ενοίκια φτάνουν και τα 16 ευρώ/τ.µ. σε Κουκάκι-Μακρυγιάννη.

Εξωπραγµατικές είναι και οι τιµές του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης, όπου παρατηρείται σηµαντική έλλειψη διαθέσιµων ακινήτων. Στις εν λόγω περιοχές µεγάλος είναι ο αριθµός και των συµβολαίων που γίνονται για ακίνητα άνω των 40 ετών, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη νέων κατασκευών και ποιοτικών σπιτιών. Παρ’ όλ’ αυτά, οι τιµές σήµερα διαµορφώνονται στο Παλαιό Ψυχικό στα 15,6 ευρώ/τ.µ., στο Νέο Ψυχικό στα 12,2 ευρώ/τ.µ., ενώ στη Φιλοθέη η µέση ζητούµενη τιµή ανέρχεται στα 14,3 ευρώ/τ.µ. Η δεύτερη ταχύτητα αφορά περιοχές που έχουν πιο προσιτά ενοίκια, αλλά και πάλι οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη για να µείνουν σε ένα σπίτι υψηλών προδιαγραφών. Οπως συµβαίνει στην περίπτωση των Ιλισίων, µε τα σπίτια να µισθώνονται για 11,2 ευρώ/τ.µ. και στο Παγκράτι ακόµα ακριβότερα, για 11,7 ευρώ/τ.µ. Στα Εξάρχεια όποια σπίτια βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενοικιάζονται για 10,9 ευρώ/τ.µ., στους Αµπελόκηπους και στο Γουδή οι τιµές φτάνουν τα 10,7 ευρώ/τ.µ., στου Γκύζη στα 9,8 ευρώ/τ.µ. και στην Κυψέλη στα 9,7 ευρώ/τ.µ.

Η «ξεχασµένη» Αθήνα

Σύµφωνα ωστόσο µε έρευνα της Protio, υπάρχουν ορισµένες «ξεχασµένες» περιοχές της Αθήνας, στις οποίες καταγράφεται η τρίτη ταχύτητα των τιµών του κέντρου. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες µελλοντικά θα αποτελούν πόλο έλξης, αλλά ακόµα διαθέτουν σχετικά χαµηλές τιµές ενοικίων. Ο λόγος για περιοχές όπως η πλατεία Αµερικής, όπου οι τιµές φτάνουν τα 7,9 ευρώ/τ.µ., η πλατεία Βικτωρίας µε 8,5 ευρώ/τ.µ, τα Κάτω Πατήσια µε 8,4 ευρώ/τ.µ. και η πλατεία Αττικής µε 8,8 ευρώ/τ.µ. Αξίζει να σηµειωθεί βέβαια ότι πηγές της αγοράς ακινήτων επισηµαίνουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση είναι πιθανό τους επόµενους µήνες να υπάρξει κύµα στάσης πληρωµών από ενοικιαστές, που δεν θα µπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

*Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή