Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Χωρίς εντάσεις ο δεύτερος κύκλος ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ - Το παρασκήνιο και γιατί άλλαξε θέση ο Μ. Λαζαρίδης
Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα, όπως ήταν φυσικό, πάνω στους βουλευτές που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν επιφυλάξεις ή την αντίθεσή τους στο επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Με την ολική μεταστροφή του Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος τελικά θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ολοκληρώθηκε χθες η ενημέρωση ή «μασάζ» στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πειστούν και να ψηφίσουν την κυβερνητική ρύθμιση.
Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα, όπως ήταν φυσικό, πάνω στους βουλευτές που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν επιφυλάξεις ή την αντίθεσή τους στο επίμαχο -όπως εξελίσσεται- νομοσχέδιο.
Πιο συγκεκριμένα, στη βουλευτή Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, η οποία είχε εκφράσει προβληματισμούς για την υιοθεσία, τη Μαριλένα Σούκουλη (Κορινθίας), τον Δημήτρη Κυριαζίδη (Δράμας), τον Νότη Μηταράκη (Χίου), τον Θάνο Πλεύρη (Α΄ Αθηνών), τον Χρήστο Μπουκώρο (Μαγνησίας), τον Μάριο Σαλμά (Αιτωλοακαρνανίας), τον Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπης), τον Μίλτο Χρυσομάλλη (Μεσσηνίας), τον Μάξιμο Χαρακόπουλο (Λάρισας) κ.ά.
Η αλλαγή στάσης για τα ομόφυλα ζευγάρια από τον Μακάριο Λαζαρίδη
Στη χθεσινή συνάντηση, εκτός του Άκη Σκέρτσου, συμμετείχαν επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, και μία εκ των συντακτριών του νομοσχεδίου, η καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος εμμέσως έστρεψε τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ, μετά τα σκωπτικά σχόλια της Χαριλάου Τρικούπη για «τα φροντιστήρια των βουλευτών».«Από τον διάλογο βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι «δεν κάνουμε μασάζ» και πως «στη ΝΔ δεν υπάρχουν φροντιστήρια». «Οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα», τόνισε.
Την αλλαγή στάσης για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε ο Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στο Mega.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λαζαρίδης αρχικά είχε εκφράσει προβληματισμούς, αλλά, όπως είχε τονίσει, περίμενε να ακούσει τι έχει να πει ο πρωθυπουργός. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και δεν υιοθετούνται οι όροι ''Γονέας 1'' και ''Γονέας 2''. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού με έπεισε απόλυτα και όταν έρθει το νομοσχέδιο θα το ψηφίσω», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα των υιοθεσιών κατά μόνας, οι οποίες ως γνωστόν επιτρέπονται από το 1946, υπογράμμισε: «Είναι πιο ασφαλές για όλα τα παιδιά να έχουν δύο γονείς. Και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν ένα παιδί. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα».
Αναφορικά με το πολιτικό κόστος, ο βουλευτής Καβάλας είπε ότι είναι το τελευταίο που τον απασχολεί. «Είμαι της σχολής Μητσοτάκη», σημείωσε. Η Ζωή Ράπτη επίσης φαίνεται πως τελικά θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία σημείωσε ότι με την κυβερνητική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα να προστατευτούν τα παιδιά. Ο Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε επιφυλάξεις και νομικά ζητήματα και ανέφερε πως δεν υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση ψήφισής του, ενώ επανέλαβε ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση το 2018 είχε καταψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης. Ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε ότι οι όποιες αντιρρήσεις εκφράζονται είναι καθαρά νομικές και όχι επιστημονικές, αφού έχει αποκλειστεί το θέμα με τις παρένθετες μητέρες. Επίσης, ότι με το νέο πλαίσιο θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος και των δύο μελών του ομόφυλου ζεύγους αν αφορά υιοθεσία. Ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος στις δηλώσεις του συνέστησε ψυχραιμία. «Ένα νομοσχέδιο είναι, έχουμε έρθει να ακούσουμε και να αποφασίσουμε», ανέφερε.
Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος σημείωσε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι και ότι αυτή είναι μία πρωτοβουλία ισότητας.
Οι διαφωνίες
Τη διαφωνία του σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επανάλαβε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, με το επιχείρημα πως ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί να αποσταθεροποιηθεί η «παραδοσιακή οικογένεια». «Το νομοσχέδιο μπορεί να αποσταθεροποιήσει κάποιες καταστάσεις, ωστόσο δεν επιθυμώ να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιάννης Ανδριανός, Νίκος Ταγαράς, Διονύσης Χατζηδάκης, Γιάννης Οικονόμου, Νότης Μηταράκης δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ενώ προσέρχονταν στην Πειραιώς. Ο προχθεσινός, πρώτος κύκλος ενημέρωσης πάντως, περίπου 60 βουλευτών, που διήρκεσε 2,5 ώρες, δεν έφερε σημαντικά οφέλη, καθώς οι αντιρρήσεις παρέμειναν, με πολλούς βουλευτές να μεταφέρουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση του κόμματος και άλλους να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κι ενώ οι περισσότερες διαφωνίες αφορούν την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Με πληροφορίες από την «Απογευματινή»