Μη κρατικά ΑΕΙ: Πώς θα λειτουργούν, πώς θα εισάγονται φοιτητές με Πανελλαδικές και ελάχιστη βάση - Πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο από την Κύπρο
Αυστηρές προϋποθέσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Τα κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κριτήρια ίδρυσής τους
Μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις θα μπορούν οι υποψήφιοι φοιτητές να αποκτήσουν πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία θα φέρουν τον τίτλο Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως είπε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, η εγγραφή θα είναι δυνατή στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια μόνο αν ο υποψήφιος επιπλέον πληροί όλα τα κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει.
Διαβάστε ακόμα: Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις - Με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ή και IB η εισαγωγή
Ερωτηθείς είπε ότι γίνονται συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το Εθνικό Απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα». Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, δημιουργεί ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά την εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ, καθώς θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις Πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ.
Σημειώνεται ότι ο όρος πρόσβασης Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,8. Ωστόσο, το κάθε μητρικό πανεπιστήμιο που θα εγκαταστήσει παράρτημα θα μπορεί να ορίσει βαθμό ανώτερο από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όπως είναι αναμενόμενο, στις περιζήτητες σχολές, όπως Ιατρικές και Νομικές, δεν θα ορισθεί βαθμός μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι οι κάτοχοι Διεθνούς Μπακαλορεά (International Baccalaureate) ή ισότιμου απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής θα έχουν δικαίωμα εγγραφής χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.
Τα κριτήρια της ίδρυσης, όπως είπε ο υπουργός, είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι την αδειοδότηση εντός 120 ημερών. Το υπουργείο θα μπορεί μετά να προβεί στην έκδοση άδειας. Τα μη κρατικά ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να έχουν ερευνητική δραστηριότητα. Οι υποδομές θα ελέγχονται και θα απαιτούνται βιβλιοθήκες και εργαστήρια. Αυστηρά κριτήρια θεσπίζονται για το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό. Οι όροι φοίτησης θα είναι ίδιοι με το μητρικό ΑΕΙ.
Θα υπάρχουν συμβούλιο διοίκησης, εσωτερικός κανονισμός, έλεγχος από ορκωτό λογιστή και ετήσιος έλεγχος αλλά και δυνατότητα ανάκλησης της άδειας και επιβολή ποινών σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων λειτουργίας. Εισάγεται ένα μίνιμουμ 30 καθηγητών πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων το 80% πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε αντικείμενο συναφές με εκείνο που διδάσκουν. Επιπλέον, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωμένα να χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές με διαφάνεια και κοινωνικά κριτήρια. Οι υποτροφίες πρέπει να αντιστοιχούν στο 5% του τζίρου από τα δίδακτρα. Ως παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες ο υπουργός ανέφερε τα Sorbonne, Yale, Johns Hopkins, Duke, New York University, Rochester Institute of Technology, που πιθανότατα να έρθουν και στην Ελλάδα. Επίσης, δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτονομείται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και αποκτά σύστημα διακυβέρνησης όπως όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημόσιων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων και την πλήρη διοικητική αυτονομία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου στη χώρα ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ, δηλαδή 500.000 ευρώ για καθεμία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει, και 500.000 ευρώ για το κόστος του κτιρίου. Εξαιρούνται τα 20 πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου στη διεθνή κατάταξη που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή, πληρώνοντας βέβαια όλα τα υπόλοιπα.
Από την Κύπρο και με Ιατρική Σχολή θα είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, μετά και την ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, του νομοσχεδίου για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, που θα δίνουν ισότιμα πτυχία με το μητρικό πανεπιστήμιο και θα έχουν τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας. Το πρώτο παράρτημα ξένου ΑΕΙ που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα αναμένεται να είναι το University of Nicosia και θα είναι μια συνεργασία του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Λευκωσίας του Ομίλου EDEX και της επιχείρησης HHG, συμφερόντων του CVC Capital, που είναι ο ιδιοκτήτης των Νοσοκομείων «Υγεία» και «Μετροπόλιταν». Οι εταίροι έχουν αγοράσει ήδη έκταση στο Ελληνικό επιφάνειας άνω των 8.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστούν οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου που θα περιλαμβάνει Ιατρική Σχολή.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Διαβάστε ακόμα: Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις - Με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ή και IB η εισαγωγή
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τα κριτήρια εισαγωγής
Αυτό σημαίνει ότι τα κριτήρια εισαγωγής στα ξένα παραρτήματα θα είναι πολύ αυστηρά. Οι τίτλοι σπουδών θα είναι οι ίδιοι με το μητρικό πανεπιστήμιο και θα σφραγίζονται από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Όπως εξήγησε ο υπουργός, προϋπόθεση θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε επιστημονικού πεδίου και όχι σε κάθε σχολή, ενώ τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να αρχίσουν να δέχονται φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2025.Ερωτηθείς είπε ότι γίνονται συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το Εθνικό Απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα». Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, δημιουργεί ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά την εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ, καθώς θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις Πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ.
Σημειώνεται ότι ο όρος πρόσβασης Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,8. Ωστόσο, το κάθε μητρικό πανεπιστήμιο που θα εγκαταστήσει παράρτημα θα μπορεί να ορίσει βαθμό ανώτερο από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όπως είναι αναμενόμενο, στις περιζήτητες σχολές, όπως Ιατρικές και Νομικές, δεν θα ορισθεί βαθμός μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι οι κάτοχοι Διεθνούς Μπακαλορεά (International Baccalaureate) ή ισότιμου απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής θα έχουν δικαίωμα εγγραφής χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.
Τα κριτήρια ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων
Τα κριτήρια της ίδρυσης, όπως είπε ο υπουργός, είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι την αδειοδότηση εντός 120 ημερών. Το υπουργείο θα μπορεί μετά να προβεί στην έκδοση άδειας. Τα μη κρατικά ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να έχουν ερευνητική δραστηριότητα. Οι υποδομές θα ελέγχονται και θα απαιτούνται βιβλιοθήκες και εργαστήρια. Αυστηρά κριτήρια θεσπίζονται για το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό. Οι όροι φοίτησης θα είναι ίδιοι με το μητρικό ΑΕΙ.Θα υπάρχουν συμβούλιο διοίκησης, εσωτερικός κανονισμός, έλεγχος από ορκωτό λογιστή και ετήσιος έλεγχος αλλά και δυνατότητα ανάκλησης της άδειας και επιβολή ποινών σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων λειτουργίας. Εισάγεται ένα μίνιμουμ 30 καθηγητών πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων το 80% πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε αντικείμενο συναφές με εκείνο που διδάσκουν. Επιπλέον, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωμένα να χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές με διαφάνεια και κοινωνικά κριτήρια. Οι υποτροφίες πρέπει να αντιστοιχούν στο 5% του τζίρου από τα δίδακτρα. Ως παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες ο υπουργός ανέφερε τα Sorbonne, Yale, Johns Hopkins, Duke, New York University, Rochester Institute of Technology, που πιθανότατα να έρθουν και στην Ελλάδα. Επίσης, δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Κοινά μεταπτυχιακά
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτονομείται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και αποκτά σύστημα διακυβέρνησης όπως όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημόσιων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων και την πλήρη διοικητική αυτονομία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου στη χώρα ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ, δηλαδή 500.000 ευρώ για καθεμία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει, και 500.000 ευρώ για το κόστος του κτιρίου. Εξαιρούνται τα 20 πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου στη διεθνή κατάταξη που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή, πληρώνοντας βέβαια όλα τα υπόλοιπα.
Πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο από την Κύπρο
Από την Κύπρο και με Ιατρική Σχολή θα είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, μετά και την ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, του νομοσχεδίου για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, που θα δίνουν ισότιμα πτυχία με το μητρικό πανεπιστήμιο και θα έχουν τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας. Το πρώτο παράρτημα ξένου ΑΕΙ που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα αναμένεται να είναι το University of Nicosia και θα είναι μια συνεργασία του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Λευκωσίας του Ομίλου EDEX και της επιχείρησης HHG, συμφερόντων του CVC Capital, που είναι ο ιδιοκτήτης των Νοσοκομείων «Υγεία» και «Μετροπόλιταν». Οι εταίροι έχουν αγοράσει ήδη έκταση στο Ελληνικό επιφάνειας άνω των 8.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστούν οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου που θα περιλαμβάνει Ιατρική Σχολή.Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή