Παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να ξεκινήσει τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 5 Απριλίου, το πανηγυρικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση του κόμματος.
Δύο μήνες ακριβώς πριν από τις ευρωεκλογές (σε κάποιες χώρες της Ευρώπης θα διεξαχθούν στις 6 Ιουνίου), η Γερμανίδα πολιτικός επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα και να μιλήσει στο Συνέδριο της Ν.Δ., καθώς αυτή τη στιγμή εκλογικά (με το 41%) και πολιτικά (με την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και τη μονοκομματική κυβέρνηση) είναι το ισχυρότερο ίσως κόμμα στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες εξάλλου που συνυπέγραψαν την πρόταση για ανανέωση της εντολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πρόσωπο της Φον ντερ Λάιεν για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνέδριο της ΝΔ: Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Στο Συνέδριο θα δώσουν το «παρών» και θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής στην Κύπρο και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Από το 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της Ν.Δ., τα συνέδρια του κόμματος έγιναν ετήσια και όλα διεξήχθησαν στον χώρο του Metropolitan Expo στα Σπάτα, που ήταν μεγάλος και λειτουργικός. Για πρώτη φορά το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, για προφανείς, συμβολικούς και ιστορικούς λόγους. Στον ίδιο χώρο που θα γίνουν οι ομιλίες, στις 28 Μαΐου 1979 είχε υπογραφεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Συνθήκη Προσχωρήσεως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (μετέπειτα Ε.Ε.) και η Ελλάδα εντάχθηκε οργανικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, από τον Καραμανλή το ’79 μέχρι τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη το 2015, που έβαλε «πλάτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., είναι κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, στην οποία θα σημάνει παράλληλα και κομματική πανστρατιά για την ευρεία επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

«Είμαστε ένα απόλυτα φιλοευρωπαϊκό κόμμα», δήλωσε προ ημερών στο Euronews ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «φυσικά, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και να διασφαλίσουμε ότι σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία η συμμετοχή είναι παραδοσιακά χαμηλή, η τάση ίσως να ανατραπεί και να έχουμε αυξημένη συμμετοχή».


Ποιοι θα απευθύνουν χαιρετισμό

Την Παρασκευή, πέρα από τις ομιλίες Μητσοτάκη, Δημητρίου, Φον ντερ Λάιεν και Βέμπερ, τον λόγο θα πάρει και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Γιάννης Πλακιωτάκης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τις επόμενες δύο ημέρες του Συνεδρίου δηλαδή, έχουν αποφασίσει να μιλήσουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσουν την Κυριακή με ομιλίες τους η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, και εκ νέου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος.

Ταυτόχρονα, στις άλλες αίθουσες του Ζαππείου θα διεξάγονται παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις, με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, στις οποίες θα πάρουν τον λόγο αρκετοί σύνεδροι και κομματικά στελέχη: Ευρώπη, ασφάλεια, κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη, το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Το παρελθόν του κόμματος, ο μισός αιώνας ζωής δηλαδή, θα διατρέχει όλο το Συνέδριο, με διάφορους τρόπους: με θεματικές συζητήσεις, με παλιά συμβολικά αντικείμενα που θα εκτίθενται στο Ζάππειο, με ιστορικές φωτογραφίες, αλλά και με ηχητικά.

Περπατώντας στους διαδρόμους του Ζαππείου, οι συνολικά 2.700 σύνεδροι θα ακούνε σε κάθε γωνία ένα ηχητικό απόσπασμα από ομιλίες των προέδρων της Νέας Δημοκρατίας. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Εβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης θα «συνομιλούν» με το κοινό μέσα από παλαιότερες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους. Στόχος της Πειραιώς είναι να εκπροσωπούνται και να συμμετάσχουν στο τριήμερο Συνέδριο όλες οι «γαλάζιες» γενιές, από τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στην ιδρυτική διακήρυξη του 1974 μέχρι τα σημερινά μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»