Το βλέμμα στραμμένο στο επετειακό συνέδριο της ΝΔ των 50 ετών έχουν πλέον στο Μαξίμου και στην Πειραιώς, όπου παρατηρούν παράλληλα με ενδιαφέρον τη νέα δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ συγκεντρώνει 33% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 15%, το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά με 3%.


Συνέδριο της ΝΔ με υψηλούς προσκεκλημένους 

Το συνέδριο της ΝΔ θα διεξαχθεί παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα μιλήσει την Κυριακή, λίγο πριν από το κλείσιμο των τριήμερων εργασιών. Δύο μήνες ακριβώς πριν από τις ευρωεκλογές (σε κάποιες χώρες της Ευρώπης θα διεξαχθούν στις 6 Ιουνίου), η Γερμανίδα πολιτικός επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα και να μιλήσει στο συνέδριο της ΝΔ, καθώς αυτή τη στιγμή εκλογικά (με το 41%) και πολιτικά (με την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τη μονοκομματική κυβέρνηση) είναι το ισχυρότερο ίσως κόμμα στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες εξάλλου που συνυπέγραψαν την πρόταση για ανανέωση της εντολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πρόσωπο της Φον ντερ Λάιεν για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο συνέδριο θα δώσει το «παρών» και θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και Θανάσης Μπακόλας αντίστοιχα, και η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής στην Κύπρο και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα δώσουν το «παρών» στο Ζάππειο, χωρίς να τοποθετηθούν με ομιλία τους.


Οι συμβολισμοί του Ζάππειου Μεγάρου

Από το 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ, τα συνέδρια του κόμματος έγιναν ετήσια και όλα διεξήχθησαν στον χώρο του Metropolitan Expo στα Σπάτα, που ήταν μεγάλος και λειτουργικός. Για πρώτη φορά το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, για προφανείς συμβολικούς και ιστορικούς λόγους. Στον ίδιο χώρο που θα γίνουν οι ομιλίες, στις 28 Μαΐου 1979 είχε υπογραφεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Συνθήκη Προσχωρήσεως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (μετέπειτα Ε.Ε.) και η Ελλάδα εντάχθηκε οργανικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, από τον Καραμανλή το ’79 μέχρι τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη το 2015 που έβαλε «πλάτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., είναι κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, στην οποία θα σημάνει παράλληλα και κομματική πανστρατιά για την ευρεία επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

«Είμαστε ένα απόλυτα φιλοευρωπαϊκό κόμμα», δήλωσε πρόσφατα στο Euronews ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «φυσικά, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και να διασφαλίσουμε ότι σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία η συμμετοχή είναι παραδοσιακά χαμηλή, η τάση ίσως να ανατραπεί και να έχουμε αυξημένη συμμετοχή».

Στο Ζάππειο, κατά τις τρεις ημέρες του συνεδρίου (5-6-7 Απριλίου), θα υπάρχουν περίπτερα ξένων ιδρυμάτων που έχουν διαχρονική συνεργασία με τη ΝΔ (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel) καθώς και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της παράταξης στα 50 χρόνια της ιστορίας της.