Να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου επιχείρησε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση κύλησε ομαλά και όλες οι πλευρές κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Τόσο κατά την πρωτολογία όσο και κατά τη δευτερολογία του, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε το μήνυμα πως «μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», σημειώνοντας πως «χρειάζονται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα», σημείωσε.

«Είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι», σημείωσε χαμηλώνοντας τους τόνους ο κ. Κασσελάκης, με το μήνυμα που εκπέμπεται να είναι πως διεξήχθη μια «καλή και παραγωγική συνεδρίαση. Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να την πείσουμε».

Από εκεί και πέρα, σημειώνεται πως 7 μέλη της ΠΓ καταψήφισαν την εισήγηση που κατατέθηκε για την Κεντρική Επιτροπή. Πρόκειται για τους:

- Όλγα Γεροβασίλη
- Κώστα Ζαχαριάδη
- Θανάση Θεοχαρόπουλο
- Ζωή Καρκούλια
- Κατερίνα Νοτοπούλου
- Γιάννη Ραγκούση
- Ελένη Συμεωνίδου 

Να σημειωθεί ότι οι 7 έκαναν «σκληρή κριτική με αλήθειες», αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης τους άκουγε ήρεμα.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας με τους εκπροσώπους της Αυγής - Τα 7 "όχι" στην εισήγηση Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή

Από την πλευρά της η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, απευθυνόμενη στους διαφωνούντες, είπε ότι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μέχρι το βράδυ διορθωτικές προτάσεις για να μπουν στο κείμενο της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή.

Τι αναφέρει η εισήγηση Κασσελάκη για την "Αυγή", την πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και τον οδικό χάρτη μέχρι το συνέδριο του Οκτωβρίου

Σημειώνεται πως στην εισήγηση γίνεται λόγος τόσο για το μέλλον της «Αυγής» όσο και για τον οδικό χάρτη μέχρι το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου, το οποίο θεωρείται ο επόμενος μεγάλος σταθμός του κόμματος. Στην εισήγηση, δε, δεν λείπουν αναφορές περί οικοδόμησης του πιο δημοκρατικού, συμμετοχικού, αξιοκρατικού, σύγχρονου, διάφανου, ανεξάρτητου οικονομικά κόμματος.

Σε σχέση με την «Αυγή» αναφέρεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων, να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους. «Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της "Αυγής", σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της Αυγής που ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο». Αναφέρεται, δε, πως υπάρχει σχέδιο για «κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και την ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης».

Για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, στην εισήγηση επαναλαμβάνεται η «πρότασή μας για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων εντός κοινοβουλίου για την παραγωγή προτάσεων νόμου αλλά και τον έλεγχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ενώ γίνεται κάλεσμα «για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στα Συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες, στους συλλόγους, κ.ά., ώστε να καταρτιστούν νικηφόρα ψηφοδέλτια που θα διεκδικήσουν και θα πετύχουν τη νίκη, στις αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες, σε δήμους και περιφέρειες, σε φορείς ενδιάμεσης κοινωνικής εκπροσώπησης.

Πορευόμαστε συντεταγμένα και στη βάση του αιτήματος της προοδευτικής βάσης. Η αυτοτέλεια του κόμματός μας είναι δεδομένη. Τα σενάρια ρευστοποίησης δεν μας αφορούν.

Οι συνεργασίες χτίζονται με θεμέλιο το κοινό πρόγραμμα, με ενεργοποίηση της βάσης, αλλά όχι με απενεργοποίηση των κομμάτων. Οι συνεργασίες χτίζονται από συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις, με την κύρια πρόσκλησή μας να αφορά το ΠΑΣΟΚ, και με ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε προοδευτικό πολίτη».

Σε σχέση δε με την πορεία προς το συνέδριο του φθινοπώρου, σημειώνεται:

«Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου.

Η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο».

Δείτε ΕΔΩ την εισήγηση