Πήγε, είδε και απήλθε ο πρωθυπουργός στη Μάνδρα. Με καθυστέρηση 30 ωρών ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να εγκαταλείψει το Μαξίμου και να επισκεφθεί τη δυτική Αττική, αποφεύγοντας όμως να συναντήσει τους οργισμένους πολίτες και περιορίστηκε σε διάλογο με τους υπουργούς του και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, φρόντισε αμέσως μετά να αναχωρήσει για μία εκδήλωση στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, δίνοντας την εντύπωση αμεριμνησίας και εφησυχασμού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι απλώς ενέταξε την επίσκεψη αυτή στη διαδρομή του από το κέντρο της Αθήνας προς το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, απ' όπου πήρε το κυβερνητικό λίαρ τζετ για το ταξίδι του. Άφησε έτσι την εντύπωση ότι εάν το αεροδρόμιο, όπου έχουν έδρα τα κυβερνητικά αεροσκάφη, ήταν κάπου αλλού, τότε δεν θα περνούσε ποτέ από τη Μάνδρα, για να δει έστω κι έτσι ένα μέρος της βιβλικής καταστροφής.

Οι καταγγελίες για καθοριστικές παραλείψεις των τελευταίων χρόνων στα αντιπλημμυρικά έργα, ιδίως της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και για την ελλιπή προετοιμασία και την καθυστερημένη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού τα τελευταία 24ωρα, παρότι ήταν γνωστό ότι θα χτυπούσε η θεομηνία, έχουν πάρει μία ανεξέλεγκτη ορμή.

Η οργή των κατοίκων αλλά και οι αποκαλύψεις φορέων και επιστημόνων δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να διαφύγει των ευθυνών αυτών, με αποτέλεσμα ο κλοιός της σκληρής κριτικής να σφίγγει.