Πέτρος Δούκας: «Η πίεση σε όσους χρωστάνε θα είναι μεγαλύτερη το 2018»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η επιτήρηση δεν θα φύγει με το τέλος του μνημονίου.
«Το 2018 ίσως σε κάποιους τομείς να είναι καλύτερό, η πίεση όμως σε αυτούς που χρωστάνε θα είναι μεγαλύτερη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η έξοδος στις αγορές σημαίνει πως η χώρα θα δανείζεται με επιτόκιο 4,5% ενώ σήμερα το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται από τους δανειστές είναι 1,4%. Εκτίμησε πως η επιτήρηση δεν θα φύγει με το τέλος του μνημονίου αλλά θα υπάρχει μια μεγαλύτερη άνεση.
Ο πρώην υφυπουργός τόνισε πως στα 10 δισ. δάνεια που θα πάρει η χώρα θα πληρώσει σε τόκους 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είπε πως καλύτερα φέτος θα πάει η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός.
Εκτίμησε πως εκλογές θα γίνουν το 2019 λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα καθυστερήσει όσο μπορεί τις εκλογές και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με διαφορά 10 μονάδων από τη ΝΔ. Ανέφερε πως ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας και δεν θα αλλάξει κάτι στην ηγεσία του κόμματος, ενώ είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάποια χαρίσματα και έχει τη δυνατότητα να αυτοβελτιώνεται.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πάρει πολύ σκληρά μέτρα τα οποία -όπως είπε- μπορεί να μην τα καταλαβαίνει. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι η μεταστροφή υπέρ του θα είναι μεγάλη την τελευταία στιγμή, ενώ είπε πως η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία και να συνεργαστεί με τη Γεννηματά ή τον Τσίπρα. Ερωτηθείς αν θα κατέβει με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια απόφαση ακόμα.
Επισήμανε πως οι τράπεζες δεν χρειάζεται να πάνε σε κούρεμα καταθέσεων αλλά να γίνουν κάποια πράγματα από πριν, δηλαδή οι τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δούκας εκτίμησε πως στην τρέχουσα συγκυρία ο Κώστας Καραμανλής δεν θα ξαναμπεί στην πολιτική και τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός έγινε στόχος και κατηγορήθηκε άδικα, αναφέροντας για παράδειγμα το θέμα του Βατοπεδίου και των ομολόγων.
Τέλος, σε ερώτηση πόσο εξαρτημένη ήταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, απάντησε ότι πρόσεχε αλλά δεν τους υπολόγιζε και δεν έκανε δουλειές με τους καναλάρχες.