Η δεύτερη ευκαιρία στον Ζαγοράκη, η έντονη (κοµµατική) δραστηριότητα ∆ένδια και το ταξίδι του Τσίπρα στη Ρώμη
Freddo Cappuccino
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Η δεύτερη ευκαιρία στον «Zαγόρ» ως... αλλαγή της Άννας-Μισέλ
Στους βρυξελλιώτικους κύκλους είναι γνωστό πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αρκετή παρέα µε τον Θοδωρή Ζαγοράκη, καθώς συνυπήρξαν για περίπου εννέα χρόνια στην Ευρωβουλή. Τους ένωνε η αγάπη για την µπάλα, αλλά και η καλή ζωή. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις φήµες που θέλουν τον θρυλικό αρχηγό του Εuro 2004 να έχει δεχθεί κρούση από τον επικεφαλής του άλλοτε κραταιού Κινήµατος προκειµένου να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος µάλιστα φέρεται να εξετάζει σοβαρά την προοπτική αυτή. Από την άλλη, κάνοντας µια βόλτα στα social media των ΠΑΣΟΚων, έχω εντυπωσιαστεί από το εύρος των αρνητικών σχολίων στην προοπτική της µεταγραφής Ζαγοράκη από τη Ν.∆. στη Χ. Τρικούπη. Θα τα ζυγίσει ο πρόεδρος Νίκος όλα αυτά και θα αποφασίσει, αν και εσχάτως στη σχετική εξίσωση έχει προκύψει και µία άλλη παράµετρος, που έχει να κάνει µε την πιθανότητα αλλαγής στάσης του Μαξίµου σε ό,τι αφορά τον παλαίµαχο ποδοσφαιριστή, όπως διαµηνύουν οι γνωρίζοντες τα σενάρια που τελούν υπό επεξεργασία πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού στρατηγείου. Ο λόγος για τη διαφαινόµενη συµµετοχή στη λίστα της Ν.∆. των εκλεγµένων ευρωβουλευτών που, εφόσον κλειδώσει η υποψηφιότητά τους, θα διεκδικήσουν και τρίτη θητεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Πρόκειται για τους Κεφαλογιάννη, Βόζεµπεργκ και Σπυράκη, στην ίδια κατηγορία µε τους οποίους ανήκει και ο Ζαγοράκης, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για τις ζυµώσεις που µπορεί να υπάρξουν. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησµονείται ότι ο πάλαι ποτέ κεντρικός µέσος του ΠΑΟΚ µπορεί αφενός να τραβήξει το κάρο στο δύσκολο για τη Ν.∆. πεδίο της Βόρειας Ελλάδας µε τις προσωπικές ψήφους που διαθέτει και αφετέρου να καλύψει το κενό που θα προκύψει µε φόντο την πιθανότητα (αυξηµένη την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές σε σχέση µε τις προηγούµενες ηµέρες) να βρεθεί τελικώς εκτός «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου η Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου.Κορυφαίες προσωπικότητες και ο Νίκος Δένδιας...
Από την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε το τιµόνι της Ν.∆. στο Κέντρο, άρχισα να παρακολουθώ ιδιαίτερα ό,τι παραπέµπει στην παραδοσιακή φυσιογνωµία του κυβερνώντος κόµµατος. Ως εκ τούτου, µε έπιασε εσχάτως µια µανία να παρακολουθώ τις ανακοινώσεις που βγάζει το υπουργείο Αµυνας, ιδίως όταν αυτές αφορούν σε πρόσωπα. Και τις καταγράφω παράλληλα µε την έντονη (κοµµατική) δραστηριότητα που αναπτύσσει εδώ και καιρό ο Νίκος ∆ένδιας, στον αντίποδα των όσων έκανε τα προηγούµενα χρόνια. Κάπως έτσι µου κινήθηκε το ενδιαφέρον να δω ποιες προσωπικότητες στελεχώνουν το ∆.Σ. του Πολεµικού Μουσείου. Πέραν των κορυφαίων στρατιωτικών, το µάτι µου έπεσε και σε σηµαντικούς παράγοντες του εγχώριου επιχειρείν, µιας και ένα µεγάλο τµήµα του ελληνικού ΑΕΠ εκπροσωπείται στο νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο. Πρώτος από όλους ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος είναι και µέγας δωρητής. ∆εν θα µπορούσε, επίσης, να µη µου προκαλέσει εντύπωση η παρουσία του εφοπλιστή Ευάγγελου Αγγελάκου, του Παναγιώτη Λασκαρίδη, του κορυφαίου µάνατζερ Μιχάλη Τσαµάζ, του γνωστού δικηγόρου Στάθη Ποταµίτη κ.ά.Οι Αυτιάς και Τσιόδρας επιδεικνύουν για την ώρα τη μεγαλύτερη κινητικότητα από τους εν δυνάμει νεοεισερχόμενους στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. σε αυτήν τη φάση, μάλιστα, ο πρώτος δίνει ισχυρό στίγμα στα επιμελητήρια που επισκέπτεται ανά την περιφέρεια, όπου και συζητά με τους φορείς ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα.
Μούδιασμα
Εµφανώς µουδιασµένο ήταν το κλίµα στο προσυνέδριο της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία. Κάτι το γενικότερο ζήτηµα που αντιµετωπίζει η Ν.∆. στην παραδοσιακή της βάση στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι το γεγονός ότι ακόµη ο κόσµος δεν βρίσκεται σε προεκλογικό mood, κάτι τα τελευταία δυσάρεστα περιστατικά στη συµπρωτεύουσα, κάθε άλλο παρά βοήθησαν στη δηµιουργία πανηγυρικής ατµόσφαιρας. Τα αίτια αναζητούνται ήδη στα άδυτα του Μαξίµου και της Πειραιώς, µε το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο (και όπως λένε οι πληροφορίες και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη) να µην µπαίνει στη διαδικασία να κρύψει τον προβληµατισµό του, και δη στο µέτωπο των µειωµένων ανακλαστικών που φαίνεται να επέδειξε σε αυτή τη φάση ο κοµµατικός µηχανισµός.Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν χάρηκε και πολύ µε την αρχική απόφαση του Οθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί από βουλευτής. Οχι ότι τον ένοιαζε ιδιαίτερα ο γνωστός καθηγητής, αλλά επειδή τη θέση του στη Βουλή θα έπαιρνε η «έλα µε φόρα, πρόεδρε» Πόπη Τσαπανίδου. Η τελευταία, λένε, θυµίζει στους ψηφοφόρους τη δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναµετρήσεις, ενώ δεν έλαµψε και ως εκπρόσωπος. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις που δέχθηκε µεταχρονολογηµένα ο Οθωνας έπιασαν τόπο.