Έξι παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός ξέρει ότι μπορεί όχι απλά να γράψει ιστορία αλλά να συγγράψει ένα αδιανόητο ποδοσφαιρικό έπος σε Europa Conference League και Super League. Γιατί μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής όλα στο πρωτάθλημα ήρθαν… Τούμπα!

Και πλέον ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κατάσταση που ήθελε: Όλα να κρίνονται από τον ίδιο. Εάν οι Ερυθρόλευκοι κάνουν τρεις νίκες στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ (12/05), ΑΕΚ (15/05) και Παναθηναϊκό (19/05), θα κατακτήσουν τον τίτλο. Χωρίς "εάν", "εφόσον" και προϋποθέσεις. Απλά μαθηματικά. Και αυτή η συνθήκη πάντα είναι ξεχωριστή. Να μπορείς να κρίνεις το μέλλον σου. Να μπορείς εσύ να αποφασίσεις για εσένα.

Μια συνθήκη που ακολουθεί τους Πειραιώτες και στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του: Τους αγώνες με την Αστον Βίλα, για την πρόκριση στον τελικό του Europa Conference League.

Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει το colpo grosso. Να συνεχίσει να γράφει ιστορία. Να φτάσει μέχρι τέλους και να έχει την ευκαιρία να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο στην... Ελλάδα. Στην OPAP Arena. Κάτι που σύμφωνα με τον Νέλσον Αμπι, δεν μπορεί να θεωρείται απίθανο.

Ο νεαρός Αγγλος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, που γνωρίζει όσο κανείς την ομάδα του Ουνάι Εμερι που προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την έξοδο στο Champions League της επόμενης σεζόν (μαζί με Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ), δεν εντυπωσιάζεται από όσα κάνει φέτος. Αντίθετα, στην "Απογευματινή", υποστηρίζει ότι οι συμπαίκτες του μπορούν να σοκάρουν ξανά την Ευρώπη. Μπορούν να φτάσουν έως το τέλους του δρόμου. Επιμένοντας πως εάν οι Ερυθρόλευκοι αγωνιστούν βάσει του ταλέντου και των ικανοτήτων τους, θα πάρουν αποτέλεσμα και μέσα στην Αγγλία, την Πέμπτη!

Ο Ολυμπιακός, η Άστον Βίλα και ο... σκάουτερ Νέλσον Άμπι

Τι κι αν η φετινή δυναμική της Άστον Βίλα κάνει τον Ολυμπιακό να φαντάζει ως το απόλυτο αουτσάιντερ του ζευγαριού; Τι κι αν ο Ουνάι Έμερι παρουσιάζει ένα σύνολο που εντυπωσιάζει από το ξεκίνημα της σεζόν και δείχνει την πλάτη του στην Premier League σε ομάδες δισεκατομμυρίων όπως η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι;

Ο Άμπι διατρανώνει πως το βασικό, το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να πάρει θετικό αποτέλεσμα και στο Βίλα Παρκ, είναι να παραμείνει ψύχραιμος. Να έχει συνοχή και να εκμεταλλευτεί τη δική του ποιότητα, ατομική και ομαδική. Μάλιστα, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση των δύο αγώνων με τους συμπατριώτες του, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη δύσκολη προσπάθεια των Πειραιωτών να διεκδικήσουν με αξιώσεις και τους δύο μεγάλους στόχους που μπορούν να κατακτήσουν, χωρίς να υποτιμούν κανένα παιχνίδι.

Πόσο εύκολο είναι να πρέπει να μείνεις συγκεντρωμένος σε ένα παιχνίδι όπως αυτό με τη Λαμία, όταν ακολουθούν οι ιστορικές αναμετρήσεις με την Αστον Βίλα;

"Ηταν ένα παιχνίδι πρωταθλήματος και σε αυτού του είδους τα ματς είναι σημαντικό να κατακτάς όσους περισσότερους βαθμούς μπορείς. Κόντρα σε μια ομάδα όπως η Λαμία και λαμβάνοντας υπόψη ποιοι είμαστε εμείς, ποια ομάδα αντιπροσωπεύουμε, είναι μια νίκη που έπρεπε να πάρουμε και είμαστε χαρούμενοι που πήραμε τους τρεις βαθμούς".

Γνωρίζεις την Αστον Βίλα καλύτερα από τους περισσότερους, θα βοηθήσεις και στο... σκάουτινγκ για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να προκριθεί;

"Σίγουρα, θα κάνω ό,τι μπορώ (γέλια). Είναι δεδομένα, πολύ μεγάλα παιχνίδια. Είναι ιστορικοί αγώνες, πολύ σημαντικοί για τον σύλλογο. Είναι τεράστιο επίτευγμα ακόμη και το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά νομίζω ότι όλοι είμαστε έτοιμοι για αυτά τα παιχνίδια. Ολοι είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι. Ολοι θα πάμε στον αγωνιστικό χώρο με τη σωστή νοοτροπία, οπότε ελπίζω ότι θα πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι".

Τι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να κάνει αυτό που λες, να κάνει το πρώτο βήμα από το ματς στην Αγγλία;

"Νομίζω ότι απλώς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ολοι να είμαστε άνετοι και ήρεμοι. Ολοι στον Ολυμπιακό είναι καλοί παίκτες. Ξέρω ότι η Αστον Βίλα τα πηγαίνει εξαιρετικά στην Premier League φέτος, αλλά κι εμείς τα πηγαίνουμε καλά από την πλευρά μας και επίσης έχουμε πολύ καλούς παίκτες. Οπότε εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, με συνοχή και ως ομάδα, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα"!


"Έχω δει τι κάνουν οι συμπαίκτες μου στον Ολυμπιακό στην προπόνηση και είμαι αισιόδοξος"

Δεν είναι πολλοί οι παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν θέση σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πιστεύεις ότι αυτή η δυνατότητα, είναι ένα ισχυρό κίνητρο ή μπορεί να προκαλέσει και άγχος στην ομάδα;

"Νομίζω ότι οι καλοί παίκτες θα μετατρέψουν αυτή την ευκαιρία σε ενθουσιασμό και κίνητρο και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα είμαστε έτοιμοι. Είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που πρέπει. Δεν παίζεις για την περίσταση, να παίξεις το παιχνίδι, όπως είναι. Είναι απλά ένα παιχνίδι. Παίζουμε ποδόσφαιρο όλη μας τη ζωή. Καταλαβαίνω ότι είναι ημιτελικός, αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι δύο ακόμη αγώνες ποδοσφαίρου. Και στο ποδόσφαιρο, έχεις πάντα τις ευκαιρίες και τις πιθανότητές σου. Και εμείς τις έχουμε".

Εάν έπρεπε να κάνεις μια πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη σειρά, τι πιστεύεις ότι θα συμβεί;

"Εχω εμπιστοσύνη σε εμάς, στην ομάδα, στους συμπαίκτες μου, σε όλο τον οργανισμό. Έχω δει τι κάνουν στην προπόνηση, οπότε αισθάνομαι απόλυτα βέβαιος ότι και εκεί (στην έδρα της Βίλα) θα τα πάνε καλά".