Η θέση στους προκριματικούς γύρους του Europa League περιμένει τον κυπελλούχο Ελλάδος, δηλαδή τον Παναθηναϊκό ή τον Άρη, οι οποίοι θα αναμετρηθούν στις 25 Μαΐου (20:30) στο Πανθεσσαλικό. Αρχικά, ο νικητής του τροπαίου ήταν υπολογισμένο να παίξει στον πρώτο προκριματικό γύρο. Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, όμως, ενδεχομένως να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του από το δεύτερο, τον Ιούλιο. 

Το ίδιο ισχύει και για τους κυπελλούχους Δανίας, Ισραήλ και Κροατίας. 



Europa League: Τι δεν πρέπει να γίνει

Οι πιθανότητες να ξεκινήσει ο κυπελλούχος Ελλάδος από το δεύτερο γύρο είναι αυξημένες. Πρέπει να γίνει το... γεφύρι της Άρτας για να μη συμβεί αυτό. Δύο πράγματα πρέπει να συμβούν ταυτοχρόνως: η Αταλάντα να κατακτήσει το Europa League στον τελικό με τη Λεβερκούζεν (22/5), να χάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας από τη Γιουβέντους (15/5) και να πλασαριστεί στην έβδομη θέση της Serie A. Οι "μπεργκαμάσκι" είναι πέμπτοι και έχουν 60 βαθμούς, τέσσερις περισσότερους από την έβδομη Λάτσιο, αλλά με παιχνίδι λιγότερο.

Αν η Αταλάντα πετύχει αυτό το τζάκποτ, ο κυπελλούχος Ελλάδος θα βρεθεί σε δυσμενή θέση, αφού αν κατακτήσει το Champions League η Ρεάλ Μαδρίτης, θα ξεκινήσει από τον πρώτο γύρο. Αν νικήσει η Ντόρτμουντ στον τελικό του Γουέμπλεϊ την 1η Ιουνίου, και εφόσον η Αταλάντα έχει κάνει το τρία στα τρία, και έρθει τέταρτη στο πρωτάθλημά της, τότε ο κυπελλούχος Ελλάδος θα ξεκινήσει από τον πρώτο γύρο. Αν τερματίσει πέμπτη (είναι σε αυτήν τη θέση με τρεις βαθμούς πίσω από την τέταρτη Λειψία και με δύο παιχνίδια να απομένουν), θα πάει στο δεύτερο γύρο. 

Ο συνδυασμός που αφήνει στον πρώτο γύρο του Europa League τον κυπελλούχο Ελλάδος: Η Αταλάντα νικάει στο Europa League, χάνει το Coppa Italia, τερματίζει έβδομη στη Serie A ΚΑΙ η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά το Champions League ή η Μπορούσια Ντόρτμουντ κατακτά το Champions League και τερματίζει τέταρτη στην Bundesliga.