Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Euro 2024 βρίσκεται προ των πυλών και η Γερμανία ετοιμάζεται να βάλει τα... καλά της για να υποδεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα αθλητικά ποδοσφαιρικά δρώμενα. Στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα έχουμε νέα δεδομένα αφού όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι οι αρχηγοί θα είναι οι μόνοι παίκτες που θα επιτρέπεται να μιλήσουν με τον διαιτητή για κάποια διαιτητική απόφαση. Τι γίνεται όπως αν πλησιάσει τον διαιτητή κάποιος άλλος παίκτης με σημάδια διαφωνίας και αν ο αρχηγός είναι ο τερματοφύλακας της ομάδας;

Μόνο οι αρχηγοί των ομάδων θα επιτρέπεται να μιλούν με τους διαιτητές στο Euro 2024

Στα γήπεδα της Γερμανίας για το Euro του 2024 θα δούμε διαφορετικά πράγματα σε ότι αφορά τις διαιτητικές αποφάσεις και πως αυτές αντιμετωπίζονται από τους παίκτες. Και αυτό γιατί μόνο οι αρχηγοί των ομάδων θα επιτρέπεται να προσεγγίσουν και να συζητήσουν με τον διαιτητή για κάποια διαιτητική απόφαση και οι ίδιοι να διασφαλίσουν ότι οι συμπαίκτες τους δεν καταπατούν και δεν περιβάλλουν τους ρέφερι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι. 

Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος άλλος παίκτης που θελήσει να πλησιάσει τον διαιτητή με πρόθεση να διαφωνήσει μαζί του τότε όπως δήλωσε ο Ροσέτι, θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα, ενώ αν ο αρχηγός είναι ο τερματοφύλακας τότε όπως υποστήριξε θα οριστεί άλλος ποδοσφαιριστής που θα αναλάβει τον ρόλο του να συνομιλήσει με τον διαιτητή του αγώνα.

"Το να είσαι διαιτητής στο σύγχρονο παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο.Ο διαιτητής παίρνει από 200 έως 250 αποφάσεις ανά αγώνα -δηλαδή μία κάθε 22 δευτερόλεπτα- σε δύσκολες και μερικές φορές αμφιλεγόμενες καταστάσεις, υπό τεράστια πίεση, με καθεμία από αυτές να ελέγχεται και να παρακολουθείται ξανά από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες από οπαδούς και ειδικούς. Αυτοί (σ.σ. οι διαιτητές) λαμβάνουν πολλές πληροφορίες από τον Βοηθό Διαιτητή βίντεο (VAR) και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες με τους παίκτες και τους προπονητές για να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πώς ελήφθη η απόφαση.

Το να εξηγήσεις μια απόφαση με έως και 22 παίκτες να σε κυκλώνουν είναι αδύνατο για έναν διαιτητή. Μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της επικοινωνίας, με το όμορφο παιχνίδι να γίνεται πολύ άσχημο πολύ γρήγορα. Ζητάμε από όλες τις ομάδες να διασφαλίσουν ότι ο αρχηγός τους είναι ο μόνος παίκτης που μιλάει στον διαιτητή. Ζητάμε από τους αρχηγούς να διασφαλίσουν ότι οι συμπαίκτες τους δεν καταπατούν και δεν περιβάλλουν τον διαιτητή, επιτρέποντας τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών προκειμένου να αναμεταδοθεί η απόφαση έγκαιρα και με σεβασμό. Το σημαντικό είναι ότι θέλουμε μόνο ο αρχηγός από την ομάδα που θέλει να συζητήσει μια απόφαση να μπορεί να πλησιάσει τον διαιτητή", τόνισε ο Ροσέτι.