Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η θριαμβεύτρια του FA Cup για τη σεζόν 2023-24, με τη νίκη της επί της Μάντσεστερ Σίτι, 2-1, στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Η ομάδα του Έρικ τεν Χαγκ, που κυριολεκτικά πέρασε κάθε οδύσσειο εμπόδιο για να φτάσει στον τελικό (νίκη επί της Λίβερπουλ στο τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης, σώσιμο από αποκλεισμό-φιάσκο σε ματς που προηγήθηκε 3-0, τον ημιτελικό με την Κόβεντρι), μπόρεσε και κατέκτησε έναν τίτλο που θα μπει σε περίοπτη θέση στο μουσείο του συλλόγου. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1iuydbes3ht)


Η συγκεκριμένη επικράτηση δεν σηματοδοτεί απλώς το πρώτο FA Cup της Γιουνάιτεντ έπειτα από το 2016, αλλά έχει διαφορετικές πολύ σημαντικές προεκτάσεις. Κυρίως χρονικές. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1itdqvuapih)


Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτή η νίκη 

Αυτή η νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μάντσεστερ Σίτι στο Γουέμπλεϊ, που σηματοδότησε την κατάκτηση του 13ου FA Cup στην Ιστορία της, είναι ίσως η πιο σημαντική μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2013 και σίγουρα στο Top 5 των κατακτήσεων Κυπέλλου Αγγλίας για το σύλλογο.





Το 3-1 επί της Λέστερ το 1963, πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα στο Μόναχο, όταν ο Ματ Μπάσμπι υποσχέθηκε επιστροφή στους τίτλους. Το 1-0 επί της Έβερτον το 1985, όταν στέρησε από τα "ζαχαρωτά" την ευκαιρία για το νταμπλ. Το 1-0 επί της Κρίσταλ Πάλας σε επαναληπτικό τελικό (3-3 το πρώτο παιχνίδι) το 1990, που ουσιαστικά κράτησε τον Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της. Και τώρα αυτό: θα ήταν ο δεύτερος διαδοχικός χαμένος τελικός από τη Σίτι, τη στιγμή που οι "πολίτες" έχουν τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1it1ethu9mx)


Τους κόβει τη φόρα. Κρατάει τη μεριά της άσπιλη. Διατηρεί ένα πλεονέκτημα, αφού η Σίτι έχει πλησιάσει επικίνδυνα στη σύγκριση για το ποια είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Μάντσεστερ. Πετυχαίνει μια πειστική νίκη εις βάρος της ντόπιας αντιπάλου της, η οποία κυριαρχεί στο Νησί αλλά και τα παιχνίδια μεταξύ τους. Δεν την αφήνει να κάνει το νταμπλ. Δεν την αφήνει να κάνει δεύτερο διαδοχικό νταμπλ, με ισάριθμες σερί νίκες εναντίον της σε τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας. 

Για τους ρομαντικούς -ή εν πάση περιπτώσει εκείνους που έχουν συνδέσει τη Σίτι με πετρελαιοπηγές και "βρόμικα" δολάρια"- αυτή η νίκη ήταν μια ανακούφιση. Ένα φάρμακο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρατάει τη θωριά της. Τη σημασία του ονόματός της και της φανέλας της. Την φωνάζουν και "κόκκινα τριαντάφυλλα" και σίγουρα αυτό το Σάββατο 25 Μαΐου προσέφερε μερικά από δαύτα στους φίλους της. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1ivanwuca01)

Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Γκβάρντιολ με τα δώρα 

Η Γιουνάιτεντ ήταν -και αυτό λέγεται με την πλήρη επίγνωση ότι στον πάγκο των χαμένων καθόταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα- η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο τακτικά. Περίμενε υπομονετικά την ευκαιρία της αφού η προτεραιότητά της, να κλείσει τα ατού του αντιπάλου με παραδειγματικό αμυντικό παιχνίδι, βρισκόταν εν ισχύει. Η απόφαση του Γκουαρδιόλα να στείλει δεξιά τον Ντε Μπρόινε έδωσε στον Ολλανδό τεχνικό της Γιουνάιτεντ το δικαίωμα να φορτώσει τη δική του αριστερή πλευρά και να κόψει τις κοντινές συνεργασίες του Βέλγου με τον Φόντεν. 

Από τη μεριά τους, οι δαίμονες άφριζαν. Και στο 30', ο ποδοσφαιριστής που δεν κάνει λάθη, έδωσε το δικαίωμα στη Γιουνάιτεντ να προηγηθεί. Ο Ρόδρι έχασε την μπάλα σχεδόν παιδαριωδώς, ο Γκαρνάτσο καλυπτόταν από τον Γκβάρντιολ, ο οποίος την γύρισε στον Ορτέγκα χωρίς να δει που είναι. Ο τερματοφύλακας της Σίτι είχε βγει, η μπάλα πέρασε από πάνω του και ο Μαδριλένος φορ την έσπρωξε σε άδειο τέρμα. 1-0. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1iszyc965vt)

Μόλις επτά λεπτά αργότερα, και με την τελευταία ζώνη άμυνα της Σίτι να είναι καταδικασμένη να μείνει όλο το βράδυ ψηλά, ο Γκαρνάτσο ήταν για λίγο ακάλυπτος, και έτσι το γκολ που πέτυχε σε κενή εστία ο Ράσφορντ δεν μέτρησε. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1itan8g93m9)


Ωστόσο, η Γιουνάιτεντ έφτασε αμέσως μετά στην επίτευξη του δεύτερου γκολ. Η μπάλα κρύφτηκε, ο Ράσφορντ άλλαξε εκπληκτικά παιχνίδι με την μπάλα να πηγαίνει στον Γκαρνάτσο, ο Μέινου που έδωσε την πάσα πίσω από το κέντρο και ο Φερνάντες που ήταν δίπλα του καβάλησαν περιοχή, ο Πορτογάλος έκανε υπέροχη πάσα στην τελευταία μεγάλη ελπίδα της Γιουνάιτεντ και ο Μέινου πλάσαρε για το 2-0 στο 39'. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1it950f9j6h)

Δεν βρήκε νωρίς γκολ


Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε στην ανάπαυλα το αυτονόητο: Ντόκου αντί Κόβατσιτς, για να έχει καθαρόαιμο ακραίο και να ξαναμπεί στο παιχνίδι ο Ντε Μπρόινε. Ο Βέλγος, ωστόσο, είχε χαθεί. Στο 57' και με τα περιθώρια να έχουν στενέψει κατατί πιότερο, η Σίτι ξεκίνησε να παίζει. 

Ο Χάαλαντ είχε δοκάρι λίγο νωρίτερα, στο 55', ο Άλβαρες έχασε την ευκαιρία του στο 64' με διαγώνιο σουτ να φεύγει έξω. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1itugzqzn9l)

Στο 60', δε, ο Ονάνα έκανε απίθανη επέμβαση στο σουτ του Γουόκερ. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1ius9zfou9t)


Η Γιουνάιτεντ οχυρώθηκε στην άμυνά της. Μπόρεσε να περιορίσει τη Σίτι. Όμως στο 87' ο Ονάνα άργησε να αντιδράσει στο σουτ του Ντόκου και οι "πολίτες" μείωσαν. Ένα δεκάλεπτο ήταν χρόνος αρκετός για να ισοφαρίσουν, αλλά δεν πλησίασαν ξανά τόσο κοντά. 

Μάντσεστερ Σίτι (Π. Γκουαρδιόλα): Ορτέγκα, Γουόκερ, Στόουνς, Ακέ, Γκβάρντιολ, Ρόδρι, Κόβατσιτς (46' Ντόκου), Σίλβα, Ντε Μπρόινε (57' Άλβαρες), Φόντεν, Χάαλαντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ερ. τεν Χαγκ): Ονάνα, Γουάν-Μπισάκα, Βαράν, Μαρτίνες (73' Έβανς), Νταλότ, Μέινο, Άμραμπατ, Γκαρνάτσο (90+3' Λίντελοφ), Ράσφορντ (74' Χόιλουντ), ΜακΤόμινεϊ (90+3΄Μάουντ), Φερνάντες.