Ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης (αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, πρώην πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της) είναι κατά πολλούς η συνείδηση της «γαλάζιας» παράταξης, γεγονός που επιβεβαιώνεται για ακόµη µία φορά µε το να είναι υποψήφιος µε σταυρό στις επερχόµενες ευρωεκλογές. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. κάνει τον απολογισµό του στην «Αλλη όψη» της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», θυµάται τις συµβουλές που του έδιναν οι Κωνσταντίνος Καραµανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφέρεται στις ευρωπαϊκές προοπτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη σας θητεία στην Ευρωβουλή. ∆εδοµένου ότι έχετε µεγάλη πολιτική εµπειρία, τι διαφορές βρήκατε µεταξύ ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Ηταν πέντε χρόνια µε πολλά, πρωτόγνωρα, σηµαντικά και Fπυκνά γεγονότα. Ερχόµενος στις Βρυξέλλες έπειτα από µια µακρόχρονη πορεία στην εθνική πολιτική σκηνή, δεν µπορούσα να φανταστώ τους κραδασµούς που θα υφίστατο το ευρωπαϊκό οικοδόµηµα από τις πρωτοφανείς κρίσεις που συνέβησαν. Ηταν πραγµατικά µια θητεία δύσκολη, απαιτητική, αλλά ενδιαφέρουσα. Το Brexit, η πανδηµία, ο πόλεµος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, το Μεταναστευτικό ήταν ζητήµατα που δοκίµασαν τις αντοχές ακόµη και τη συνοχή της Ενωσης. Οµως, επιχειρώντας έναν ψύχραιµο απολογισµό, πέραν των καθυστερήσεων, των αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας, θεωρώ ότι το πρόσηµο είναι γενικά θετικό, καθώς διαχειριστήκαµε όλα αυτά τα θέµατα θέτοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Γιατί θα πρέπει να σας διευκρινίσω ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουµε να παλέψουµε όλες οι πολιτικές οµάδες µε κοινά προβλήµατα. Κι αυτή είναι η διαφορά µε τα εθνικά Κοινοβούλια. Εδώ δεν υπάρχουν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις και µικροκοµµατικές αντιλήψεις, αλλά ένα κοινό πρόβληµα που απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή λύση, εκτός βεβαίως αν πρόκειται για εθνικό θέµα, ή για θέµα που ακουµπά στον σκληρό πυρήνα των ιδεολογικών διαφορών. Γι’ αυτό πολλές φορές ψηφίζονται κανόνες και νόµοι µε µεγάλες πλειοψηφίες, κάτι που δεν συµβαίνει στα εθνικά Κοινοβούλια.


vaggelis_meimarakis_nd
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης



Γιατί αποφασίσατε να είστε ξανά υποψήφιος; Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσµος;

Αποδέχθηκα και πάλι την πρόταση του πρωθυπουργού να είµαι υποψήφιος µε σταυρό, γιατί για µένα µεγάλη σηµασία έχει η συµµετοχή, ώστε όλοι µαζί να εκπέµψουµε µήνυµα ενότητας και συλλογικής προσπάθειας, όπως άλλωστε έγινε το 2019. Πιστεύω ότι ο αγώνας και η συµµετοχή µου θα αφυπνίσει και θα κινητοποιήσει εκλογείς που µπορεί να έχουν µια δυσαρέσκεια ή απογοήτευση. Οµως όλοι πρέπει να δεχθούµε ότι η γενική εικόνα είναι πολύ θετική, δεδοµένων των προβληµάτων και δυσκολιών της πενταετίας, και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Η ευρωπαϊκή ατζέντα της επόµενης θητείας είναι ακόµη δυσκολότερη και θα χρειαστούν συντονισµένες δράσεις και στοχευµένες λύσεις από πολιτικούς µε εµπειρία, γνώση, συνέπεια και αξιοπιστία.

Ποια είναι η ατζέντα που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόµενη Ευρωβουλή;

Η Ευρώπη την επόµενη πενταετία θα πορευτεί µε πυξίδα την πολυποίκιλη και πολυδιάστατη ατζέντα της. Η κλιµατική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η Τεχνητή Νοηµοσύνη, η διεύρυνση, η αµυντική πολιτική, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το πάντα φλέγον µεταναστευτικό πρόβληµα είναι µερικά από τα πιο σηµαντικά θέµατα που θα απαιτήσουν αποτελεσµατική και ενιαία ευρωπαϊκή λύση. ∆εν υπάρχει καιρός για χάσιµο. Χρειαζόµαστε περισσότερη κατανόηση και καλύτερη συνεργασία, για να αντιµετωπίσουµε µε πνεύµα αλληλεγγύης τις προκλήσεις. Και η αλληλεγγύη δεν είναι απλά µονόδροµος, αλλά ασφάλεια ζωής για τους λαούς µας. Ο µοναχικός δρόµος επίλυσης τέτοιων θεµάτων δεν είναι αποτελεσµατικός.


meimarakis_metsola
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ, Ρ. ΜΕΤΣΟΛΑ



Υπάρχει µία διάχυτη αίσθηση ότι θα σηµειωθεί ρεκόρ αποχής... Τη φοβάστε και πού το αποδίδετε;

Είµαι από τους πολιτικούς που διαισθάνοµαι την ατµόσφαιρα, η οποία διαµορφώνεται πριν από την κάλπη, και δεν σας κρύβω ότι η αποχή µε προβληµατίζει. Αλλωστε, η εµπειρία έχει δείξει ότι στις ευρωεκλογές πάντα έχουµε αποχή σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό στο παρελθόν η Ν.∆. είχε θεσµοθετήσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να υπάρχει µεγαλύτερη συµµετοχή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όµως, χωρίς πολιτικό κριτήριο και επιχειρήµατα, το κατήργησε, µε αποτέλεσµα να ανησυχούµε όλοι, κόµµατα και υποψήφιοι, για µεγάλη αποχή. ∆ιαχρονικά, επίσης, οι ψηφοφόροι χρησιµοποιούν τις ευρωεκλογές, όταν αυτές έπονται των εθνικών εκλογών όπως τώρα, για να στείλουν µήνυµα διαµαρτυρίας. Μάχοµαι λοιπόν για να µην υπάρξει χαλαρή ψήφος και να δώσουν δυναµικά το «παρών» οι πολίτες στην κάλπη, γιατί η Ευρώπη είναι στην καθηµερινότητά µας.

Πόσο άλλαξε η ζωή σας στις Βρυξέλλες;

Το περιβάλλον των Βρυξελλών ήταν πάντα οικείο για µένα, καθώς συχνά το επισκεπτόµουν από τις θέσεις ευθύνης που είχα. Τώρα όµως κλήθηκα να προσαρµοστώ σε νέους ρυθµούς, νέο τρόπο ζωής, νέες συνήθειες και γενικότερα σε µια νέα πραγµατικότητα. Θα σας εκµυστηρευτώ ότι αυτό που απολαµβάνω περισσότερο είναι ότι κινούµαι µε περισσότερη άνεση και περπατάω πολύ.

Ποια είναι η σχέση σας µε την υπόλοιπη ευρωοµάδα;

Ηταν µια συλλογική συνεργασία µε κοινό στόχο την προώθηση των εθνικών µας θεµάτων, αλλά και την ισχυροποίηση της φωνής της χώρας µας. ∆εν χρησιµοποιήσαµε το βήµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξαγάγουµε τις εσωτερικές κόντρες και αντιπαραθέσεις, όπως έκαναν άλλοι. Από την πρώτη στιγµή, ως επικεφαλής της ευρωοµάδας της Ν.∆., σκοπός µου ήταν να «µοιράσω την µπάλα» και να δώσω τη δυνατότητα στους συναδέλφους να επικοινωνούν τις ενέργειες και τα αποτελέσµατα των επιτροπών στις οποίες συµµετείχαν. Και όλα αυτά σε συνεννόηση µε τη Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το υπουργείο Εξωτερικών.


meimarakis_weber
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΚ, ΜΑΞ ΒΕΜΠΕΡ



Πολλοί ισχυρίζονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιµάζεται για µία θέση στην Ευρώπη. Εσείς γνωρίζετε καλά τη λειτουργία της Ευρώπης. Θα µπορούσε ο πρωθυπουργός να διαδραµατίσει εκεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόµενη ηµέρα;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να επισηµάνω ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη το 2024 δεν έχει καµία σχέση µε την εικόνα της Ελλάδας το 2019. Τότε ήµασταν το «µαύρο πρόβατο», δακτυλοδεικτούµενοι. Σήµερα έχουµε καταφέρει να έχουµε αντιπρόεδρο στην Ε.Ε. τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Προσωπικά, θεωρώ µεγάλη τιµή να συζητείται το όνοµα του Ελληνα πρωθυπουργού στους κόλπους της Ευρώπης για να αναλάβει θέση στην Ε.Ε., αν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν τον απασχολεί κάτι τέτοιο.

Μεγάλη τιμή να συζητείται το όνομα του Ελληνα πρωθυπουργού στους κόλπους της Ευρώπης για να αναλάβει θέση στην Ε.Ε.


Υπήρξατε πρόεδρος, πρώτος γραµµατέας της Ν.∆., κορυφαίος υπουργός, τώρα ευρωβουλευτής και φυσικά πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆. Αν σας ζητούσε κάποιος να θυµηθείτε τις πιο χαρακτηριστικές στιγµές αυτής της διαδροµής, τι θα επιλέγατε;

Κάθε διαδροµή ήταν µοναδική και είχε τις ιδιαίτερες στιγµές της, που είχαν φόρτιση, ένταση, πίεση, αγωνιστική διάθεση, στιγµές καλές, άσχηµες, πικρές, αλλά και γλυκές. Πάνω απ’ όλα όµως είχαν στοχοπροσήλωση και ικανοποίηση για την προσπάθεια και το αποτέλεσµα.


meimarakis_mitsotakis_ok
ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ



Θα µπορούσατε να µας εκµυστηρευτείτε µια συµβουλή που σας είχαν δώσει οι δύο ιστορικοί ηγέτες, Κωνσταντίνος Καραµανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για την πολιτική σας διαδροµή;

∆ύο µεγάλοι πολιτικοί, ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες, που είχα την τύχη να θητεύσω δίπλα τους και να συνεργαστώ. Οι συµβουλές τους είναι θησαυρός που κρατώ στη µνήµη µου και στην καρδιά µου. Οτιδήποτε κι αν ειπώθηκε, εκείνο που εντυπώθηκε σε εµένα και στους περισσότερους νέους πολιτικούς ήταν το προσωπικό τους παράδειγµα. Ηταν η εργώδης προσπάθειά τους για την πρόοδο της πατρίδας και η βαθιά συναίσθηση ευθύνης της αποστολής τους. Με τις παραινέσεις και επισηµάνσεις τους, συνοπτικές σε περιεχόµενο και πυκνές σε νοήµατα, επικοινωνούσαν το όραµά τους, µιλούσαν στην καρδιά, απελευθέρωναν δυνάµεις.

Διαχρονικά οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν τις ευρωεκλογές, όταν έπονται των εθνικών εκλογών, για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας


Τι σηµαίνει για εσάς ο πυρσός και η «γαλάζια» παράταξη;

Ο πυρσός συµβολίζει την ψυχική ενότητα της παράταξης και πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Εκφράζει την αλληλεγγύη, την πυγµή και τη δυναµική της. Μπορεί η µορφή του να έχει αλλάξει µε τα χρόνια, παραµένει όµως το σύµβολο µε τη διαχρονική σηµασία, που µιλά δυνατά στην ψυχή µας.

Φέτος η Ν.∆. συµπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Πόσο έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια;

Η Νέα ∆ηµοκρατία, από την ίδρυσή της έως τις µέρες µας, είναι η πιο αξιόπιστη πολιτική έκφραση του τόπου και η µεγαλύτερη κεντροδεξιά παράταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η φιλοευρωπαϊκή προοδευτική δύναµη, πολυσυλλεκτική, µεταρρυθµιστική και διαρκώς µετεξελισσόµενη, που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώµατα. Η ταυτότητά της αµετάβλητη και η ενότητά της αρραγής, θεµέλιο της εθνικής µας προοπτικής. Είναι η παράταξη που σε όλες τις κρίσιµες στιγµές, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, κράτησε τη χώρα σε στιγµές δύσκολες όρθια και ζωντανή στον πυρήνα της Ευρώπης, λέγοντας πάντα την αλήθεια, ακόµη κι αν δεν ήταν αρεστή. Η Νέα ∆ηµοκρατία έκλεισε µισό αιώνα ιστορίας και προσφοράς. Μισό αιώνα ιστορικής πορείας, από τον οραµατιστή και ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραµανλή έως τις µέρες µας, υπηρετώντας τις διαχρονικές, στο χθες και στο σήµερα, αρχές και αξίες.


meimarakis_kaumenou
ΜΕ TH ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΤΗΣ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ Α» ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ



Πόσο βοηθάει η υποψηφιότητα Μπελέρη στην ανάδειξη των ζητηµάτων της ελληνικής µειονότητας στην Αλβανία;

Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του Εντι Ράµα στην Αθήνα; Η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη ενισχύει τη φωνή της ελληνικής µειονότητας, αλλά είναι κι ένα µήνυµα προς την Αλβανία και την Ευρώπη που αφορά στο κράτος δικαίου. Είναι µια υποψηφιότητα που πρέπει να στηριχθεί και να υπερψηφιστεί. Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Ράµα στην Αθήνα, ήταν άκαιρη και προκλητική, που αντιµετωπίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση µε ψυχραιµία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα µπορούσε να έρθει µετά τις ευρωεκλογές και σε χρόνο που θα ήταν πιο κοντά στην προεκλογική του εκστρατεία. Ταυτόχρονα πρέπει να υπενθυµίσουµε ότι για την ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων, ο λόγος της Ελλάδας είναι καθοριστικός.

Πόσο βοηθάει η υποψηφιότητα Μπελέρη στην ανάδειξη των ζητηµάτων της ελληνικής µειονότητας στην Αλβανία; Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του Εντι Ράµα στην Αθήνα;

Η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη ενισχύει τη φωνή της ελληνικής µειονότητας, αλλά είναι κι ένα µήνυµα προς την Αλβανία και την Ευρώπη που αφορά στο κράτος δικαίου. Είναι µια υποψηφιότητα που πρέπει να στηριχθεί και να υπερψηφιστεί. Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Ράµα στην Αθήνα, ήταν άκαιρη και προκλητική, που αντιµετωπίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση µε ψυχραιµία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα µπορούσε να έρθει µετά τις ευρωεκλογές και σε χρόνο που θα ήταν πιο κοντά στην προεκλογική του εκστρατεία. Ταυτόχρονα πρέπει να υπενθυµίσουµε ότι για την ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων, ο λόγος της Ελλάδας είναι καθοριστικός.

Πώς κρίνετε το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα και τις διαφωνίες που είχε µπροστά από τις κάµερες µε τον Τούρκο πρόεδρο;

Με δεδοµένο ότι πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε πιο ήρεµα νερά, µπορούµε να ελπίζουµε στη διατήρηση αυτού του κλίµατος; Εν µέσω προεκλογικής περιόδου και για υφαρπαγή ψήφων, µπορεί κάποιος µε κραυγές και υστερίες να κάνει τον «τουρκοφάγο». Εµείς όµως ως υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική δύναµη, που έχουµε την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής µε µακροπρόθεσµη προοπτική, αντιµετωπίζουµε µε ψυχραιµία και σοβαρότητα αυτά τα ζητήµατα. ∆εν προσφέρονται οι κραυγές για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. ∆εν είµαστε αφελείς και δεν περιµένουµε θεαµατικά αποτελέσµατα από τέτοιες συναντήσεις, οι οποίες πάντως είναι χρήσιµες, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζουµε τη χώρα και τις Ενοπλες ∆υνάµεις µας, καλλιεργούµε τις σχέσεις µας µε άλλα κράτη και ενδυναµώνουµε τις συµµαχίες µας µε διεθνείς οργανισµούς.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»