Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο linkedin έκανε η τέως συντονίστρια διευθύντρια της Α’ μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», Μίλλυ Μπιτζάνη, πνευμονολόγος, η οποία, αναφερόμενη στα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία της Ιταλίας, θέτει δύο πολύ κρίσιμα ερωτήματα και για την δική μας χώρα.

Συγκεκριμένα, η επιφανής εντατικολόγος της χώρας μας, Μίλλυ Μπιτζάνη, αναρτά έναν πίνακα με τα ποσοστά του εμβολιασμού κατά της γρίπης στην Ιταλία και σημειώνει τα εξής:

«Σε προόσφατες δημοσιεύσεις του ο καθηγητής λομωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Γένοβας Ματέο Μπασέτι αναφέρεται σε δυο πολύ σημαντικά προβλήματα που επιβαρύνουν το ιταλικό ΕΣΥ, αλλά πιστεύω το ίδιο ισχύει για όλα τα συστήματα Υγείας.

1. Αναφερόμενος στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία λόγω των περιστατικών της γρίπης, δείχνει σε διάγραμμα ότι κατά τα τελευταία 25 χρόνια τα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους ασθενείς υψηλού κινδύνου ειναι εξαιρετικά χαμηλά. Επομένως, αντί να επικεντρωνόμαστε στην αδυναμία των νοσοκομείων να καλύψουν ταχύτατα και με ασφάλεια τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, ίσως θα έπρεπε να ασχοληθούμε περισσότερο με την πρόληψη. Αυτό αφορά και τα ΜΜΕ, αφού, καλώς ή κακώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

2. Οι μεγάλες λίστες αναμονής για επίσκεψη ή εξετάσεις. Στην Ιταλία, 1 στους 5 από αυτούς που κλείνουν ραντεβού δεν παρουσιάζεται και δεν ειδοποιεί εκ των προτέρων. Η τακτική αυτή βρέθηκε να κοστίζει στο κράτος περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Τι γίνεται με την Ελλάδα».